Svet

Separatisti na vzhodu Ukrajine danes s svojimi volitvami

STA/J.P.
2. 11. 2014, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na območjih na vzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, danes potekajo predsedniške in parlamentarne volitve. Samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk nista sodelovali na parlamentarnih volitvah, ki so drugod po Ukrajini potekale pred tednom dni, današnje volitve pa bi lahko prinesle nove napetosti.

Reuters

Volitve v preostalih delih Ukrajine so pred tednom dni dobile prozahodne sile, ki izvedbi separatističnih nasprotujejo, tako kot tudi EU, ZDA in Nato.

Skupaj z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom so v minulih dneh predvsem izražale zaskrbljenost, da bo glasovanje na separatističnih območjih resno zamajalo dogovore iz Minska s 5. septembra, ki so prinesli sicer zelo majavo prekinitev ognja.

Na drugi strani je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v tem tednu napovedal, da bo Moskva izide volitev v republikah Doneck in Lugansk priznala.

Koliko je volivcev v obeh samooklicanih republikah, ni povsem jasno. Pred krizo je na območju živelo skupaj okoli pet milijonov prebivalcev, a jih je več sto tisoč pred spopadi pobegnilo.

Na volitvah, za katere so separatistične oblasti v obeh samooklicanih republikah vzpostavile volilni komisiji, lahko za štiriletni mandat kandidirajo prebivalci, ki na območju ene ali druge samooklicane republike živijo najmanj deset let, stari pa morajo biti najmanj 30 let. Kampanja pred volitvami je bila spričo vojne vihre neizrazita, konkurenca minimalna.

V ljudski republiki Doneck se za predsedniški položaj poleg sedanjega prvega moža Aleksandra Zaharčenka potegujeta še nekdanji vodja zloglasnih posebnih enot policije in "poslanec parlamenta Novorusije". Za sedeže v ljudskem svetu pa se potegujeta dve organizaciji - Republika Doneck in Svobodni Doneški bazen.

V ljudski republiki Lugansk se za položaj predsednika potegujejo štirje ljudje, med njimi njen trenutni prvi človek Igor Potnicki in "ministrica za zdravje" Larisa Ajrapetijan. Za tamkajšnji ljudski svet kandidirajo tri združenja - Mir za regijo Lugansk, Luganško gospodarsko združenje in Ljudska unija.

Koliko je volivcev v obeh samooklicanih republikah, ni povsem jasno. Pred krizo je na območju živelo skupaj okoli pet milijonov prebivalcev, a jih je več sto tisoč pred spopadi pobegnilo.

Samooklicane oblasti so se ta primanjkljaj odločile nadomestiti tako, da so volilno starost znižale na 16 let. Obenem so izseljencem omogočile celo predčasno glasovanje prek spleta. Glasovanje naj bi spremljali opazovalci iz ruske dume ter iz dveh gruzijskih odpadniških regij Abhazija in Južna Osetija.