Svet

Putin odredil zmanjšanje dobave plina Srbiji

STA/J.P.
1. 11. 2014, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Rusija je v zadnjem tednu dni za 28 odstotkov zmanjšala dobavo plina Srbiji, je potrdil srbski minister za energetiko Aleksandar Antič. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes poudaril, da Srbija pozimi ne bo imela težav v oskrbi s plinom, da pa bo morala poravnati svoj dolg za ruski plin, ki znaša 200 milijonov dolarjev.

Reuters

"Odnosi med Rusijo in Srbijo so prijateljski, a tudi v prijateljskih odnosih ne smemo pozabiti na gospodarske parametre, kar pomeni, da moramo najti način za rešitev vprašanja plačila dolga za ruski plin," je po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta dejal Dačić na novinarski konferenci o delu ministrstva.

Pojasnil je, da vlada v Beogradu razmišlja, kako bi rešila to vprašanje, a obenem ne bi ogrozila sedanje gospodarske reforme. Dejal je še, da bi nova posojila za odplačilo dolga Rusiji lahko ogrozila raven splošne zadolženosti Srbije. Minister rešitev pričakuje v prihodnjih dneh. 

Srbija je sicer skoraj stoodstotno odvisna od ruskega plina. Srbska industrija je v plinski krizi leta 2010, ko je Moskva zaprla pipico, pridelala velikanske izgube. Ta balkanska država tudi nima skoraj nikakršnih plinskih rezerv.

Povedal je še, da med Srbijo in Rusijo ni neposredne plinske povezave, tako da Beograd deli usodo vseh držav na plinovodu iz Rusije v Evropo. Ruski energetski velikan Gazprom je zmanjšal dobavo plina še Ukrajini, Poljski, Slovaški, Madžarski in BiH, ni pa znano, ali tudi Romuniji in Bolgariji. "Eno je gotovo: Državljani Srbije ne bodo ostali brez ruskega plina," je še poudaril vodja srbske diplomacije. 

Po pisanju beograjskega časnika Danas naj bi zmanjšanje dobave plina Srbiji odredil ruski predsednik Vladimir Putin, ker je nezadovoljen z izidom pogovorov ob svojem nedavnem obisku v srbski prestolnici. Glede na neimenovan vir časnika je srbska vlada tedaj odklonila podpis protokola, s katerim bi se zavezala, da bo celoten plinski dolg Rusiji poplačala do marca.