Svet

Evropsko komisijo bodo potrjevali jutri

STA/B.K.
21. 10. 2014, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Evropski poslanci bodo jutri odločali o usodi komisarske ekipe Jean-Clauda Junckerja, ki naj bi prihodnjih pet let vodila Evropsko unijo. Vsi komisarski kandidati naj bi zdaj imeli vsi zeleno luč.

Reuters

Nova komisija nastopa v času, ko je v EU na kocki veliko stvari. Po najhujši gospodarski in finančni ter tudi socialni in politični krizi, ko je velik del Evropejcev izgubil zaupanje v institucije EU in se je okrepil glas evroskrepticizma, se Junckerjevo ekipo označuje kot nekakšno prelomno komisijo.

Obljuba letošnjih evropskih volitev, da "je tokrat drugače", je vodilnemu kandidatu Evropske ljudske stranke prinesla položaj predsednika nove komisije. In od njega se zdaj pričakuje, da bo obljubo izpolnil. Kot je poudaril tudi sam ob septembrski razgrnitvi svojega predloga komisije, je na njih "izjemna priložnost in obveznost".

Na odhajajočo komisijo in njenega predsednika, Portugalca Joseja Manuela Barrosa, letijo številni očitki - da jim je manjkalo dolgoročnejše vizije, da so bili preveč naklonjeni politiki varčevanja in s premalo socialnega čuta ter da so pustili, da se je moč z institucij EU selila nazaj v evropske prestolnice, z Berlinom na čelu.

Juncker predvsem izpostavlja, da je z vrsto bivših premierjev, ministrov in komisarjev oblikoval ekipo, ki bo politična in ne birokratska, ki bo gledala široko in delovala usklajeno ter se ne bo vmešavala v malenkosti, ampak se bo posvetila strateškim vprašanjem. Obenem ne pozabi omeniti, da je ob vsem tem uspel zagotoviti še tretjino žensk v komisiji.

Sama struktura nove komisije, kot si jo je zamislil njen predsednik, je precej drugačna od strukture sedanje Barrosove zasedbe. Po eni strani naj bi bila moč manj centralizirana v predsedniku, a obenem bolj v rokah sedmih močnih podpredsednikov. Ti ne bodo imeli svojih resorjev, ampak bodo usklajevali delo ostalih komisarjev in uresničevali prednostne projekte komisije.

Poslanci bodo zdaj potrjevali celotno komisijo in po napornih tednih zaslišanj, usklajevanj in politične trgovine večjih presenečenj ni pričakovati. Zagotovo bodo namreč komisijo podprli največji skupini Evropska ljudska stranka in Socialisti in demokrati, ter tudi liberalci, kar je že dovolj za navadno večino, s katero se potrjuje komisija. Glasovanje bo javno.