Svet

Južnokorejski vojak streljal na svoje kolege

STA
22. 6. 2014, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Južnokorejska vojska se je danes zapletla v oster strelski obračun s pobeglim vojakom, ki je minulo noč na meji s Severno Korejo ustrelil pet pripadnikov svoje enote, sedem pa ranil. 23-letni vojak Lim je začel streljati na svoje kolege na obmejni postojanki na vzhodnem delu močno zastražene meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lim je s kraja dogodka pobegnil, oborožen s puško in zalogo streliva. Vojska se je odpravila za njim in ga po navedbah obrambnega ministrstva izsledila sredi noči kakih 10 kilometrov od meje. Začelo se je obstreljevanje z obeh strani, pri čemer je bil najmanj en vojak ranjen. Obstreljevanje še poteka.

Po navedbah vojske bi moral Lim v prihodnjih mesecih zaključiti obvezno služenje vojaškega roka. Imel naj bi težave s prilagajanjem vojski, njegove psihološke ocene pa so nalagale njegovim nadrejenim, da mu posvečajo posebno pozornost.

V vojaški enoti, v kateri je služil Lim, je že leta 1984 prišlo do podobnega incidenta. Eden od vojakov je streljal na svoje kolege v vojašnici in pri tem ubil 15 ljudi.