Svet

Opazovalci Ovseja v Ukrajini na prostosti

STA
3. 5. 2014, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki so jih na vzhodu Ukrajine pred več kot tednom dni zajeli proruski separatisti, so bili izpuščeni na prostost, je danes sporočil posebni odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina, Vladimir Lukin.

Reuters

Putin je Lukina poslal na vzhod Ukrajine kot svojega posebnega odposlanca, ki naj bi sodeloval v pogajanjih za izpustitev opazovalcev Ovse.
Do zajetja mednarodnih opazovalcev je prišlo 25. aprila v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine. Separatisti so pridržali osem opazovalcev Ovseja ter pet ukrajinskih vojakov, ki so jih spremljali. Enega od Ukrajincev, domnevno voznika, so takoj po zajetju izpustili.
Kot poroča britanski BBC, so od danes na svobodi tako mednarodni opazovalci kot tudi vsi zajeti ukrajinski vojaki. "Vseh 12 ljudi, ki so bili na mojem seznamu, so izpustili," je namreč sporočil Lukin.
Zajeto skupino opazovalcev Ovse so vodili Nemci, v njej pa so bili še predstavniki Češke, Danske, Poljske in Švedske. Šveda so kasneje izpustili iz zdravstvenih razlogov, za ostale pa so separatisti trdili, da so "vojni ujetniki" in vohuni Nata.
K izpustitvi opazovalcev je v preteklih dneh pozvalo več svetovnih voditeljev, med drugim ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel.