Svet

HTC predstavil model One

S.R.
19. 2. 2013, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tajvansko podjetje HTC je 19. februarja v Londonu in New Yorku sočasno predstavilo pametni telefon HTC One. One je bila sicer sprva oznaka za serijo telefonov, sedaj pa smo dobili še telefon z enakim imenom.

Gre za novi model najvišjega razreda, pri podjetju pa so pozornost usmerili predvsem na funkcije HTC BlinkFeed™, HTC Zoe™ in HTC BoomSound™, ki so v središču uporabniškega vmesnika Sense.

Generalni direktor korporacije HTC Peter Chou je povedal, da je v zadnjem času na telefonih pomemben predvsem nenehni tok informacij in čeprav so prav pametni telefoni eno najpogostejših orodij za dostop do svetovnega toka informacij, pa tehnologija po njegovem mnenju ni dorasla načinu, na katerega ljudje dejansko uporabljajo telefone. Odgovor na vse to naj bi bil njihov HTC One.

HTC BlinkFeed

Gre za osebni tok informacij na domačem zaslonu, kar je bistvo novega uporabniškega vmesnika Sense. Domači zaslon tako postane en sam nenehni tok informacij, ki jih uporabnik želi prejemati. Mednje spadajo obvestila z družbenih omrežij, podatki o zabavah in življenjskem slogu, novice in fotografije. Uporabniki bodo tako lahko na enem mestu (namesto s pomočjo več aplikacij) izvedeli vse, kar se pomembnega dogaja.

Da bi vse skupaj tudi delovalo, kot je treba, je HTC priskrbel kar 1.400 virov novic, sak dan pa bo v BlinkFeedu novih več kot 10.000 člankov. Med podjetja, ki bodo prispevala novice spadajo tudi ugledna imena kot so na primer ESPN, MTV, Reuters in tako naprej. 

Kamera UltraPixel s funkcijo HTC Zoe

Druga izmed omenjenih funkcij se nanaša na kamero. Funkcija HTC Zoe namreč omogoča snemanje serije fotografij, ki nato oživijo v kratkih, tri-sekundnih sekvencah. Zoe posnetke in fotografije tudi prikaže na poseben način in običajno statično galerijo spremeni v ''gibljivo galerijo spominov''. Še več, vse posnetke in fotografije z nekega dogodka Zoe avtomatsko spremeni v integrirane filme s profesionalnim videzom, glasbo, prehodi in efekti. Te videe lahko uporabnik nato sam spremeni, da se ujemajo z določeno temo, seveda pa jih lahko tudi deli s prijatelji na družbenih omrežjih, elektronski pošti in drugih storitvah.

Da je vse to sploh mogoče je HTC razvil novo posebno kamero, ki naj bi bila najboljša v svojem razredu. Kamera z zaslonko f/2.0 in senzor UltraPixels naj bi bila sposobna zajeti kar 300 odstotkov več svetlobe kot druge kamere na pametnih telefonih. Vsekakor korak v pravo smer, saj so prav slabi svetlobni pogoji največja hiba kamer na pametnih telefonih.

Za tiste, ki radi fotografirajo sami sebe je HTC vgradil tudi sprednjo kamero, ki je sposobna zajema videa v polni visoki ločljivosti (1080p), noben problem pa niso niti širokokotne fotografije. Večosna stabilizacija pa poskrbi, da fotografije in video kljub tresoči roki ne bodo preslabe. Telefon poleg tega omogoča tudi snemanje 63-stopinjskih panoramskih posnetkov in še mnogo drugih uporabnih funkcij.

HTC BoomSound

Glede na Beats zgodovino seveda ne gre brez posebnosti tudi na področju zvoka. BoomSound namreč označuje stereo zvočnike z ojačevalcem na sprednji strani telefona,  česar v telefonih do sedaj še nismo videli. Skrbi tudi za tekoče predvajanje video vsebin, glasbe in iger. Zopet ne manjka niti Beats Audio integracija, ki poskrbi za avtentičen zvok pri predvajanju glasbe, YouTube videov in igranju iger.

HDR rekorder z dvema mikrofonoma prav tako zajame čist zvok, ki seveda spada k visoko-ločljivostnim posnetkom. Po zaslugi HTC Sense Voice, ki ojača glasnost klica in izboljša kvaliteto v hrupnih okoljih, se da s telefonom udobno pogovarjati kjerkoli.

HTC Sense TV

S funkcijo TV model One postane interaktivni vodič po TV vsebinah in daljinec obenem. Deloval naj bi z veliko večino televizorjev in ''set-top'' škatel. 

Zgradba in strojne značilnosti

Tudi po oblikovni in strojni plati je One telefon, ki tekmecem nažene strah v kosti. Pozabite na plastiko z gumijasto prevleko, kot smo je navajeni iz serije One. Novi telefon je izdelan iz enega samega kosa aluminija, kar je zagotovilo za trdnost, ponaša pa se še z zaslonom z diagonalo 11.9 centimetra (4.7-palca) in kar polno visoko ločljivostjo 1080p (torej 1920x1080 točk). Tako ogromna ločljivost na tolikšnem zaslonu v praksi pomeni gostoto točk kar 468ppi (pikslov na kvadratni palec), kar je vsaj v tem trenutku daleč pred vso konkurenco. Zaslon naj bi bil prav tako odporen proti praskam, zmanjšan je tudi odsev, medtem ko so barve zelo žive in naravne.

Pod pokrovom tiktaka štirijedrni procesor Snapdragon 600 s frekvenco 1.7GHz, ki mu pomagata še dva gigabajta RAM-a. Operacijski sistem je seveda android Jelly Bean. Kot se v tej dobi spodobi, telefon podpira tudi omrežje četrte generacije LTE. Baterija ima moč 2300mAh. Upajmo, da bo ob LTE anteni in močnemu procesorju to dovolj.

Telefon bo a voljo v različici z 32 in 64GB notranjega pomnilnika (reže za microSD kartico ne omenjajo), ter v srebrni ali črni barvi.

Telefon naj bi bil v začetku marca na voljo pri 185 operaterjih po vsem svetu, med njimi pa je tudi Slovenija. Moramo reči, da ga že nestrpno pričakujemo.