Sporen nakup

Bo stavba na Litijski odnesla pravosodno ministrico? SDS napovedala vložitev interpelacije

S.R./STA
17. 1. 2024, 13.00
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 14.30
Deli članek:

Zgodba s stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, v katero se je zapletlo ministrstvo za pravosodje, je zrela za interpelacijo, so očitno ocenili v stranki SDS.

Sa. R.
Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

V SDS so danes napovedali, da bodo zaradi preplačane nepremičnine zoper ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan vložili interpelacijo. Spomnimo, ministrstvo za pravosodje je za stavbo, ki je sicer še ni prevzelo, je lastniku Sebastjanu Vežnaveru že izkašljalo 7,7 milijona evrov kupnine, a se je pozneje izkazalo, da so se v sami cenitvi bržkone dogajale razne malverzacije. Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je denimo stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Celotna razsežnost očitno zgrešenega nakupa je, tako je bilo videti, osupnila tudi samo ministrico Švarc Pipanovo. Kot kaže, se bo morala zaradi nakupa zdaj braniti v državnem zboru.

V SDS ministrici očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa. "Zaradi tega in še zaradi česa drugega bo ministrica morala prevzeti tudi politično odgovornost," poudarjajo. V SDS so prepričani, da na pravosodnem ministrstvu ne mine 14 dni brez novih "rabot", v omenjenem primeru pa da gre še za en ponesrečen "happy end", ki gre na račun slovenskih davkoplačevalcev, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec Dejan Kaloh. V interpelaciji, ki jo bodo v parlamentarni postopek vložili v prihodnjih dneh ter jo v sopodpis ponudili tudi opozicijski NSi, bodo tako po njegovih besedah navedli "dovolj trdne argumente, da ministrica za pravosodje enostavno ni primerna za opravljanje funkcije in bi morala zapustiti svoj položaj".

Primož Lavre
Poslanec SDS Dejan Kaloh.

Kako lahko ukrepajo?

Ministrstvo je danes sicer naznanilo, da je sklenilo aneks k prodajni pogodbi ter da bo s pomočjo geodetskega podjetja, ki ga bo izbralo, storitev pa bo plačal Vežnaver, pridobilo novo izmero stavbe. V najkrajšem možnem času bodo pridobil oceno vrednosti nepremičnine po zapriseženem sodnem cenilcu. Če bo izmera nepremičnine odstopala od pogodbeno dogovorjene navzdol, sta se ministrstvo in prodajalec zavezala, da bosta za manjkajočo površino zmanjšala kupnino, in sicer ob upoštevanju pogodbeno dogovorjene cene za kvadratni meter. Švarc Pipan je sicer v nedavni izjavi ob robu izredne seje DZ dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe za nakup prostorov na Litijski. Kot so še v torek popoldne za STA pojasnili na ministrstvu, državno odvetništvo možnosti glede tega še proučuje. 

Gre za diskrepanco, je danes dejal Kaloh in ocenil, da se je ministrica znašla v "argumentacijski stiski". Posel je namreč bil izpeljan po načelu videno-kupljeno, kar pomeni, da so se vsaj ministričini sodelavci seznanili s stavbo in podatke o stanju prenesli ministrici. "Če pustimo ob strani, da ministrica za operativen posel ni skrbela sama, je pa, milo rečeno, bila vsaj naivna," je prepričan Kaloh.

Med očitki ministrici je izpostavil še razpis iz projekta digitalizacije. Državna revizijska komisije je namreč po poročanju današnjega Dela razveljavila odločitev ministrstva o oddaji javnega naročila v projektu digitalizacije notarskih storitev skupini ponudnikov, saj je ugotovila, da ministrstvo ni ustrezno vrednotilo njihovih referenc. Izbrana ponudba je bila sicer vredna 1,2 milijona evrov.

V interpelaciji, ki jo bodo v parlamentarni postopek vložili v prihodnjih dneh ter jo v sopodpis ponudili tudi opozicijski NSi, bodo tako po Kalohovih besedah navedli "dovolj trdne argumente, da ministrica za pravosodje enostavno ni primerna za opravljanje funkcije in bi morala zapustiti svoj položaj".

"Če bi ta vlada in njeni ministri imeli vsaj minimum politične higiene, bi pri takšnih ugotovljenih nepravilnostih, ki milo rečeno smrdijo po dogovorjenih tovariških poslih, morali sami odstopiti s svojih funkcij," je bil kritičen Kaloh.

Takšno mnenje delijo tudi v opozicijski NSi. "Nekaj mesecev nazaj so ljudje odstopali za mnoge manjše prekrške ali obtožbe, tako da bom tukaj prepustil, da vsaka stranka postavlja svoje politične standarde, v katerih primerih se odstopa, in v katerih ne," je danes komentiral prvak stranke Matej Tonin. Od ministrice pričakujejo jasna pojasnila in ne prelaganje odgovornosti na druge, je poudaril. Glede prispevanja podpisov pod interpelacijo se medtem ni jasno opredelil in je dejal le, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke, ko gre za glasovanje o njihovi usodi.