Pobudnik plezalnega centra

Ob obletnici smrti vrhunskega alpinista: Grega, hvala za idejo

D.K.
17. 1. 2024, 12.28
Posodobljeno: 17. 1. 2024, 14.20
Deli članek:

Danes mineva štiri leta, odkar se je smrtno ponesrečil koroški alpinist Grega Lačen. Nanj pa so se s posebnim sporočilom spomnili v Plezalnem centru Prevalje.

Instagram Grega Lačen
Vrhunski alpinist Grega Lačen, rojen 1976, se je smrtno ponesrečil januarja 2020

Na današnji dan leta 2020 se je na Mlinarjevem sedlu na poti proti Zgornji Ravni na območju občine Jezersko smrtno ponesrečil vrhunski alpinist Grega Lačen iz Črne na Koroškem, ki je v svoji izjemni alpinistični karieri osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah.

Med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v gorovje Karakorum. Z Andrejem Gradišnikom sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su - Perestroika Crack. Lačen je vodil tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012.

Lačen je umrl na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Karničarja, ki je umrl septembra 2019 v delovni nesreči na Jezerskem. Za Korošca je bil pri prečenju zelo strme poti usoden padec čez visoko prepadno steno. Kot so zapisali na policiji, je bil Lačen ustrezno opremljen, okoliščine pa kažejo, da je šlo za nesrečo, ki se je zgodila na zahtevni zavarovani planinski poti, ki je zasnežena in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje.

Lačnu so se po tragičnem dogodku poklonili številni prijatelji, ki so tudi sledili njegovim željam in idejam ter nekatere tudi uresničili. Lačen je bi namreč med drugim tudi idejnimi pobudniki projekta Olimpline, najdaljše neprekinjene jeklenice za adrenalinske spuste v državi, ki so jo v Črni na Koroškem odprli konec junija 2020. Prav tako pa je bil med tistimi, ki so snovali načrte za sodobni plezalni center na Prevaljah, v katerem od lanskega decembra uživajo vse generacije, od najmlajših do starejših. 

Tako so se na vrhunskega alpinista na Facebook strani plezalnega centra spomnili tudi ob današnji obletnici njegove smrti, kjer so se mu tudi zahvalili za idejo. "Tvoja ideja, naš plezalni center. Zate - za nas."