V gorah nad Jezerskim

Smrtno se je ponesrečil vrhunski alpinist Grega Lačen - ravno na dan, ko so se spominjali pokojnega Karničarja

J.P./STA
18. 1. 2020, 08.07
Posodobljeno: 18. 1. 2020, 08.40
Deli članek:

Življenje je izgubil pri sestopu z enega od vršacev nad Jezerskim.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Pri sestopu v gorah nad Jezerskim je včeraj popoldne življenje izgubil 43-letni vrhunski alpinist Grega Lačen, ki izhaja iz Črne na Koroškem in je bil član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav, na spletnih straneh poroča Večer.

Lačen, ki je z družino živel na Prevaljah, je v četrtek plezal z izkušenim alpinističnim kolegom s Koroške Andrejem Gradišnikom.

PU Kranj opozarja: "Največ nesreč se zgodi pri sestopu, v snegu so najbolj nevarna prečenja pobočij, najpogostejša razloga pa sta zdrs in padec. V aktualnih razmerah se oboje lahko zgodi zelo hitro, dovolj pa je en napačen gib ali en moteč faktor, npr. telefon."

S kranjske policijske uprave so sporočili, da se je nesreča zgodila pri sestopu na Mlinarjevem sedlu proti Zgornji Ravni. "Gre za zahtevno zavarovano planinsko pot, ki je v aktualnih razmerah pod snegom, in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje. Pri prečenju je s te zelo strme poti alpinist padel čez visoko prepadno steno in na zbitem zasneženem melišču mrtev obležal pod njo. Bil je ustrezno opremljen. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo. Prenos pokojnika z gore so izvedli reševalci GRS Jezersko, nepoškodovanega soplezalca pa so gorski reševalci peš pospremili v dolino."

Lačen je po pisanju Večera v svoji izjemni alpinistični karieri osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah. Med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v gorovje Karakorum.

Z Gradišnikom sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su - Perestroika Crack. Lačen je vodil tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012.

Lačen je umrl na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Karničarja, ki je umrl septembra lani v delovni nesreči na Jezerskem.