Pozabljeno pravilo

Zakaj so sodniki Nemcem dosodili sedemmetrovko?

R.T.
16. 1. 2018, 08.28
Posodobljeno: 16. 1. 2018, 09.22
Deli članek:

Med tem, ko so slovenski rokometaši včeraj že slavili zmago, sta v ospredje, sicer ne prvič na tekmi, znova stopila litovska sodnika. Kaj se je torej zgodilo?

Youtube

Če pustimo ob strani prekršek v napadu nad Vidom Kavtičnikom, je konec tekme zaznamovala zlasti »tehtna« odločitev litovskega dvojca, ki sta jo ob ogledu posnetka zadnjih sekund dogajanja premlevala kar nekaj minut.

Poročali smo, da se je slovenska moška rokometna reprezentanca po tekmi pritožila na razplet tekme, odločitev pa bo Evropska rokometna zveza sprejela danes. Vprašanje, ki ga bo morala rešiti EHF, je, ali je bila dosojena sedemmetrovka pravilna. Zdaj bo EHF dodatno analizirala posnetek zadnje akcije na tekmi. (STA)

Po doseženem zadetku Blaža Janca za vodstvo in končno zmago Slovenije sta se »spomnila« pravila iz sicer leta 2016 spremenjenega oziroma prilagojenega pravilnika Mednarodne rokometne zveze. Zaradi oviranja nemškega poskusa še zadnjega strela na gol sta rdeči karton podelila Blažu Blagotinšku in slovenskim tekmecem dodelila sedemmetrovko.

Pravilo pravi, da v kolikor v zadnjih 30 sekundah igre prepreči ali ovira izvajanje meta v zadnji minuti tekme, ko žoga ni v igri na način, da se nasprotniku onemogoči met na vrata ali pridobitev jasne priložnosti za zadetek, se tega igralca ali člana ekipe diskvalificira, nasprotniku pa se dodeli sedemmetrovka. Če bi bil Blagotinšek torej pri blokiranju meta od nasprotnika oddaljen le meter več, njegovo posredovanje ne bi bilo sporno, tako pa so sodniki odločili, da uporabijo to »pozabljeno« pravilo. Kot so zapisali pri hrvaškem portalu Index.hr, je naravnost neverjetno, da so se sodniki tega pravila »spomnili« ravno na tej tekmi.

IHF

IHF