Izdatki

Nato pričakuje od Slovenije, da bo dala več za obrambo

J.P./STA
9. 1. 2018, 14.44
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 14.47
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stolenberg je danes po pogovorih s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem v Bruslju ponovil pričakovanje, da bo Slovenija povečala izdatke za obrambo. Ob tem je pozdravil dejstvo, da je Slovenija prenehala zmanjševati obrambni proračun in ga počasi začela povečevati.

STA
Pahor je dejal, da ne verjame, da bo Slovenija v prihodnjih nekaj letih dosegla zavezniški cilj dveh odstotkov BDP za obrambo.

"Pozdravljam, da je Slovenija ustavila reze in da smo videli določeno povečanje, vendar hkrati pričakujem, da bo Slovenija naredila več na področju porabe za obrambo, še posebej ker slovensko gospodarstvo znova raste," je dejal Stoltenberg na novinarski konferenci po srečanju s Pahorjem na sedežu Nata.

STA
Borut Pahor in Jens Stolenberg

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo Slovenija več obrambnih sredstev namenila za opremo, saj zaveznice potrebujejo sodobno opremo za modernizacijo svojih oboroženih sil.

Pahor je dejal, da ne verjame, da bo Slovenija v prihodnjih nekaj letih dosegla zavezniški cilj dveh odstotkov BDP za obrambo, je pa po njegovih besedah izjemno pomembno, da se je ustavilo zmanjševanje obrambne porabe. "Počasi bomo investirali veliko več v obrambo, ne zato, ker to od nas zahteva Nato, temveč zato, ker se soočamo z novimi grožnjami v naši okolici," je poudaril.