Protestno pismo

Senčar: »Še enkrat nas želite žejne prepeljati čez vodo«

Gabrijel Toplak
8. 1. 2018, 20.15
Deli članek:

Poteze ministrstva razumejo kot igranje z življenji njihovih občanov, ki si zaslužijo popolnoma enako zdravstveno oskrbo kot v drugih delih Slovenije.

STA
Župan Senčar, ministrica Milojka Kolar Celarc in direktor ptujske bolnišnice februarja lani skupno o gradnji urgentnega centra

Občinski sveti občin Spodnjega Podravja so novembra sicer potrdili sklepe za zagotovitev dogovorjenih zneskov za začetek gradnje urgentnega centra na Ptuju, a kot se je izkazalo, ministrstvu za zdravje to ne zadošča. Tam zahtevajo zagotovitev denarja s sprejemom proračunov, kar pa v regiji vidijo kot novo zavlačevanje. In to je razburilo ptujskega župana Mirana Senčarja, ki se je s protestnim pismom v imenu vseh občin podpisnic konzorcijske pogodbe odzval na ignorantski odnos pristojnega ministrstva v zvezi z izgradnjo urgentnega centra na Ptuju.

STA
Člani Društva ZA Ptuj na predaji več kot 2200 podpisov pod peticijo za gradnjo urgentnega centra

PACTA SUNT SERVANDA

V tem načelu gre za dogovor, ki velja še iz časov kanonskega prava v srednjem veku, in v prevodu pomeni, da je treba dogovore spoštovati in od njih enostransko ni mogoče odstopiti. 

TO SO JAVNE ZAVEZE

Župan kot predsedujoči kolegiju županov Spodnjega Podravja meni, da so se občine s podpisom pisma o nameri in konzorcijske pogodbe za namen sofinanciranja izgradnje Urgentnega centra na Ptuju ter s sprejemom sklepov občinskih in mestnega sveta zavezale, da bodo denar zagotovili. »Gre za javne zaveze, ki predstavljajo dovolj trden temelj za nadaljnje korake pri uresničitvi naložbe. Občine podpisnice poznamo vsebino konzorcijske pogodbe in bomo delovale v skladu z načelom pacta sunt servanda,« pojasnjuje Senčar. Dodaja, da so sklepi o zagotovitvi potrebnega denarja kot splošni akti občinskih svetov zavezujoči in jih morajo župani izvajati. Kot predlagatelji proračunov za letos morajo ta denar vanje tudi umestiti.

GRE ZA ZAVAJANJE

Po mnenju ministrstva za zdravje mora 19 občin v skladu s konzorcijsko pogodbo za sofinanciranje prispevati del denarja v višini dobrih 300.000 evrov.

»Večina proračunov je že sprejetih, zato je denar že rezerviran. Utemeljeno se sprašujemo, kaj boste po umestitvi investicije v proračune občin še zahtevali, da ne bi prišlo do tako želene realizacije nujno potrebne investicije za širše območje Spodnjega Podravja,« pravi Senčar. Po njegovem mnenju je nadaljnje sprenevedanje zdravstvenega ministrstva preseglo vse meje. »Gre za nesramno in nesprejemljivo zavajanje vseh občin Spodnjega Podravja, ki so zbirale denar, vseh podjetij, ki so pri tem pomembno priskočila na pomoč, in ne nazadnje vseh prebivalcev tega območja. To razumemo kot igranje z življenji naših občanov, ki si zaslužijo popolnoma enako zdravstveno oskrbo kot v preostalih delih Slovenije. Nenehno izmišljanje novih zahtev kaže najmanj na nekorekten in mačehovski odnos do ljudi tega dela Slovenije. Kaže na to, da nas očitno želite še enkrat prepeljati žejne čez vodo,« je poudaril Senčar in pristojnim na ministrstvu za zdravje zažugal: »Občine Spodnjega Podravja zahtevamo dokončen odgovor na vprašanje: urgentni center na Ptuju – da ali ne. Če ne bomo dobili pozitivnega odgovora, v imenu vseh županov podpisnikov napovedujem državljansko nepokorščino.«