Piranski zaliv

Hrvaški ribiči ignorirali slovensko policijo

G.G./STA
29. 12. 2017, 10.13
Posodobljeno: 29. 12. 2017, 10.14
Deli članek:

Na dan, ko se izteče šestmesečni rok za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča, sta v v Piranski zaliv v spremstvu hrvaške policije zaplula hrvaška ribiška čolna.

STA
Slovenski policisti so opozorili hrvaške ribiče, nato pa odšli.

Včeraj je hrvaška policija ribičem svetovala, naj po 29. decembru nadaljujejo običajno delo v Piranskem zalivu. Ribiči so sledili nasvetu in zjutraj zapluli v sporne vode. Do hrvaških bark je kmalu pripeljal čoln slovenske policije in hrvaške ribiče opozoril, da so v slovenskih teritorialnih vodah. Hrvaški ribiči so ignorirali slovensko policijo, ki je nato odšla. Ribiči so nadaljevali z ribolovom, po zaključenem delu pa so vrnili na obalo.

Vsak na svojem bregu

Danes se izteče šestmesečni rok, v katerem sta morali Slovenija in Hrvaška sprejeti vse potrebne ukrepe za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo potek meje med državama. Slovenija je svoj del naloge opravila, Hrvaška pa arbitražno razsodbo še naprej zavrača.

Slovenija pred začetkom implementacije arbitražne razsodbe poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju. Premier Miro Cerar je v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov ob meji in enako pričakuje od Hrvaške. "Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati," je dejal.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek ponovil, da razsodbe ni mogoče uresničevati brez soglasja obeh držav. Izrazil je pričakovanje, da Slovenija ne bo izvajala enostranskih potez ter da se bosta državi izognili morebitnim incidentom. Podobno je v diplomatski noti, ki so jo poslali slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, opozorilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo.