Minus v družinskem proračunu

Oče in sin se ne bosta igrala s petardami

G.G.
29. 12. 2017, 09.47
Posodobljeno: 29. 12. 2017, 10.19
Deli članek:

Ker je prodaja petard v Sloveniji prepovedana, jih nekateri poskušajo v državo pretihotapiti.

PU Koper
Petard bodo zdaj uničili bobmni tehniki.

To pa ni uspelo 40-letnemu državljanu Slovenije. Včeraj je na mejnem prehodu Sočerga njegov avto pregledal policist in v nahrbtniku našel pet škatel, v katerih je bilo 88 petard (kategorija 2) - takšnih, ki se v Sloveniji ne smejo ne prodajati ne uporabljati.

Petletni sinko, ki je delal družbo očetu, je bil verjetno razočaran, ko so policisti zasegli petarde, še bolj pa bo, ko bo v družinskem proračunu zmanjkalo 500 evrov, kolikor znašata globa (400 evrov) in stroški postopka (100 evrov).

Prodaja in uporaba petard je prepovedana

Za tiste, ki še vedno mislite, da je v prazničnem času dovoljeno pokati petarde, ponovimo. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petarde), je v Sloveniji strogo prepovedana. 

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 2 . januarja. In še te je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. 

In kako je z mladino in pokanjem? Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.