Huda ura na območju Ilirske Bistrice

FOTO: Zalivalo je ceste in hiše, poplavilo tudi klet zdravstvenega doma

G.G.
28. 12. 2017, 08.01
Posodobljeno: 28. 12. 2017, 08.07
Deli članek:

Močno deževje je največ nevšečnosti v sredo zvečer povzročilo v Ilirski Bistrici, kjer je voda zalivala kleti in garaže, ceste in hiše. Voda je vdrla tudi v klet zdravstvenega doma.

PGD Ilirska Bistrica

Voda je zalila okoli 20 objektov, a močno deževje hujših težav, na katere ne bi bili pripravljeni, ni povzročilo, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Luka Špilar. V 24 urah je na ilirskobistriškem območju zapadlo več kot 100 litrov dežja, kar je povzročilo razlivanje reke Reke. Po besedah vodje intervencije Janeza Kastelica so se prvi alarmi prižgali v sredo okoli 19. ure, nato pa je bil ob polnoči drugi poplavni val. Gasilci so vodo iz večine kleti in objektov uspeli izčrpati do 6. ure zjutraj, v eni hiši so jo črpali do osmih zjutraj.

Reke se bodo danes po napovedih Agencije za okolje predvidoma razlivale na območjih vsakoletnih poplav, v noči na petek in v petek čez dan se bo razlila tudi reka Krka. Reka Reka na izpostavljenih mestih poplavlja v svojem srednjem in spodnjem toku. Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju. Poplavljene površine se bodo v četrtek še razširile, predvidoma na območja vsakoletnih poplav. Razlivajo se tudi manjše reke na Kočevskem.

Arso

Padavine se bodo popoldne znova okrepile. Meja sneženja se bo spuščala in popoldne bo ponekod v notranjosti Slovenije snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Zjutraj bodo temperature od nič do šest stopinj Celzija, ob morju osem, popoldne pa od nič do pet, na Primorskem okoli devet stopinj Celzija.

V prvem delu noči na petek bodo padavine ponehale, v petek se bo postopno razjasnilo.