Brez kirurškega reza

V UKC Ljubljana vstavili najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu

S.R./STA
20. 12. 2017, 16.29
Posodobljeno: 20. 12. 2017, 16.34
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so vstavili prve srčne spodbujevalnike, pri katerih kirurški rez ni potreben.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Micra spodbujevalnik v srce vstavijo s pomočjo punkcije preko vene v dimljah. V preteklih dveh mesecih so spodbujevalnik vstavili sedmim bolnikom, ki se počutijo dobro, so povedali na današnji novinarski konferenci.

Gre za najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu, velik je kot malo večja vitaminska kapsula. Klasični spodbujevalnik zahteva vstavitev baterije v prsni koš, baterija pa je z elektrodami povezana s srcem. Nov srčni spodbujevalnik vstavijo v srce s katetrom preko vene na nogi. Nato ga pripnejo na mišico. Postopek zaključijo z odstranitvijo katetra.

Manj invazivno

Novi spodbujevalniki delujejo 10 let, po potrebi pa je treba v srce dodati nov spodbujevalnik. Pri vstavitvi spodbujevalnika splošna anestezija ni potrebna. Do sedaj operirani so v bolnišnici prespali eno noč, bi pa poseg lahko izvedli tudi ambulantno.

Vstavitev novega spodbujevalnika je v primerjavi z vstavitvijo klasičnega manj invazivna in krajša. "Manj je tudi zapletov, spodbujevalnik pa je tudi bolj učinkovit, ker ni žepa za baterijo. Tudi lepotnega učinka ne gre zanemariti. Nekatere bolnike in bolnice moti brazgotina, ki nastane ob vstavitvi klasičnega spodbujevalnika," je prednosti opisal kardiolog Igor Zupan.

"Prav elektroda pri klasičnih spodbujevalnikih predstavlja največji problem, ker se mora prepogibati," je izpostavil kardiokirurg in predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik. "Pri novih spodbujevalnikih pa je vse združeno, tudi baterija in elektroda," je dodal.

"Srčni spodbujevalniki so eden izmed redkih načinov zdravljenja, ki omogočajo popolno ozdravitev," je poudaril Zupan. "Bolnik po posegu funkcionira popolnoma normalno," je dodal.

Bolj hitro po stopnicah

Da se bolniki po posegu počutijo dobro, sta potrdila tudi Albino Prodani in Silva Kordaš, ki imata nov spodbujevalnik. "Danes se počutim veliko bolje. Fizično sem bolj sposoben," je pojasnil 79-letni Prodani. Opisal je, da lahko zdaj hitreje premaga stopnice. "Počutim se varno, ker je bila prej moja fibrilacija nepredvidena. Življenje se je močno spremenilo, kakovost je veliko boljša," je dodala 85-letna Kordaševa.

Terapija je primerna predvsem za bolnike, za katere klasični spodbujevalnik ni primeren. "To so na primer dializni bolniki, ki nimajo žilnega dostopa," je pojasnil Zupan. Implantacije so do zdaj izvedli na odraslih osebah, za otroke ta spodbujevalnik še ni certificiran.

V Sloveniji letno 1100 bolnikov potrebuje vstavitev spodbujevalnika. 20 odstotkov teh pa potrebuje tak spodbujevalnik, kot je micra. Spodbujevalnik sicer vstavijo bolnikom, ki jim srce bije počasi. Bolniki imajo sicer pogosto težave z omotico in vrtoglavico. V letu 2018 načrtujejo 30 vstavitev spodbujevalnika brez kirurškega reza.