O dolžnosti

Arbitraža: Evropsko komisijo skrbijo incidenti

J.P./STA
20. 12. 2017, 14.11
Posodobljeno: 20. 12. 2017, 14.34
Deli članek:

Evropska komisija je danes na rednem tedenskem sestanku v Bruslju obravnavala tudi vprašanje arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je povedal prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans. "Naša ključna dolžnost je preprečiti kakršne koli incidente, ki bi se lahko kratkoročno zgodili," je poudaril.

Profimedia
Frans Timmermans: "Naša ključna dolžnost je preprečiti kakršne koli incidente, ki bi se lahko kratkoročno zgodili."

"Da, o tem smo razpravljali na kolegiju. Kolege sem obvestil o tem," je odgovoril Timmermans na vprašanje, ali je kolegij danes obravnaval vprašanje arbitražne odločbe, konkretno torkov sestanek premierjev Slovenije in Hrvaške Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Zagrebu.

"Kot optimist moram reči, da je dobro znamenje, da je premier Cerar šel v Zagreb na pogovor s premierjem Plenkovićem," je dejal Timmermans, ki ob tem prepoznava, da rezultatov še ni, in napoveduje, da bo pogledal, kako lahko pomaga zbližati stališča, če je takšna tudi želja obeh držav.

Prvi podpredsednik komisije je ob tem izrazil prepričanje, da bi morale članice unije preseči vse takšne spore in da bi jih morale biti sposobne rešiti. Izpostavil je tudi, da je komisija podprla arbitražo in da je zelo jasno tudi njeno stališče glede razsodbe.

"To je seveda dvostransko vprašanje, vendar kolikor bomo lahko, bomo pomagali državama k dogovoru, ki bo v interesu ljudi v Sloveniji in na Hrvaškem," je še poudaril Timmermans.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je Timmermansa konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta.

Kako konkretno naj bi poskušal pomagati Timmermans, za zdaj ni bilo mogoče izvedeti. Prav tako ostajata odprti vprašanji, ali oziroma kdaj naj bi obiskal Slovenijo in Zagreb.

Evropska komisija je sicer že v prvem odzivu na arbitražno odločbo 4. julija izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, ter pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

"Spor o meji moramo rešiti sami, brez Evropske komisije"

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je danes izjavila, da Evropska komisija ni pristojna za dvostranska vprašanja, kot je spor o meji med Slovenijo in Hrvaško. Poudarila je, da bi bilo posredovanje komisije primerno sprejeti le, če se Slovenija in Hrvaška ne bi mogli dogovoriti, a je prepričana, da sta zmožni sami doseči rešitev.

Poudarila je, da ne Evropska komisija ne kaka druga institucija EU nima nobene pristojnosti v dvostranskih vprašanjih, kot je hrvaško-slovenski spor o meji.

"Interes Evropske unije je vzdrževanje stabilnosti v tem delu Evrope. V interesu miru je, da se regija čim hitreje razvija in integrira," je dejala vodja hrvaške diplomacije v današnji oddaji Hrvaškega radija, v kateri je komentirala odnose med Zagrebom in Ljubljano po srečanju premierjev Plenkovića in Cerarja.

Ponovila je hrvaško stališče, da je rešitev spora možno doseči samo v dvostranskih pogovorih, ter opozorila, da je glede na mednarodno pravo arbitražno sodbo mogoče implementirati le v dogovoru obeh držav, ne pa enostransko. Prepričana je, da je dogovor možen, ter ponovila, da Hrvaška ni odgovorna za stanje, v katerem sta se državi znašli.

Pejčinović Burićeva je izrazila tudi upanje, da ne bo prišlo do nobenih incidentov. "Tudi s slovenske strani so prišla sporočila, da ne bo enostranskih potez niti nobenih incidentih situacij. Mislim, da to ni nikomur v interesu", je dejala.

Potrdila je, da se bo dialog med državama o reševanju spora o meji nadaljeval na ravni strokovnjakov ter da se bosta Plenković in Cerar še naprej pogovarjala ob robu različnih prihodnjih srečanj, ki se jih bosta oba udeležila.