Spor na meji

Plenković jasen: odgovor je "ne"

T.L.
19. 12. 2017, 12.34
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 14.40
Deli članek:

Novinar je vprašal Plenkovića, naj z "da" ali "ne" odgovori, ali namerava Hrvaška kadarkoli implementirati razsodbo arbitražnega sodišče, in z nasmehom na obrazu je hrvaški premier odgovoril s kratkim "ne".

Bobo
Stisk roke v Zagrebu.

Nič novega ni, da imata predsednik vlade Miro Cerar in njemu podrejeni zunanji minister Karl Erjavec različna pogleda na diplomatski odnos do Hrvaške in reševanja vprašanja (ne)upoštevanja arbitražne odločitve. 

STA
Cerar in Erjavec

Tudi danes ni nič drugače: medtem ko sta Cerar in hrvaški premier Andrej Plenković sestankovala v Zagrebu, minister Erjavec po poročanju STA ponavlja, da srečanje to ne bo prineslo "nič posebnega" in da "gre za izgubljen dan, kar se tiče pogovorov med Slovenijo in Hrvaško".

Plenković in Cerar sta pogovore začela na štiri oči. Cerar je pred srečanjem napovedal, da bo osrednja tema srečanja implementacija razsodbe arbitražnega sodišča, Plenković pa je izrazil pričakovanje po dvostranskem dogovoru namesto arbitražne sodbe. Na srečanju je Plenković predlagal Sloveniji pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji.

Vsak na svoji strani

Medtem ko je po srečanju Cerar dejal, da je edina pot za rešitev spora o meji uresničitev arbitražne odločbe, je bil Plenković jasen: novinar je vprašal Plenkovića, naj z "da" ali "ne" odgovori, ali namerava Hrvaška kadarkoli implementirati razsodbo arbitražnega sodišče, in z nasmehom na obrazu je odgovoril s kratkim "ne".

"Žal se stališča Hrvaške niso spremenila, še naprej zavrača arbitražno razsodbo. Namen vlada je zelo jasen - doseči uveljavitev razsodbe. Od tega nismo in ne bomo odstopali! Slovenija je nadaljnje korake dobro razmislila in bo nadaljevala s postopki uveljavitve," pa je v Zagrebu dejal Cerar.

Kaj je s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, ki jo pripravljajo na Erjavčevem ministrstvu, je zanimalo hrvaško novinarko. Cerar je potrdil, da preučujejo tudi to možnost. Plenković je znova na v prvem planu izpostavil škandal s prisluškovalno afero Piranleaks, v katero sta se ujela tedanji slovenski sodnik arbiter Jernej Sekolec in predstavnica vlade pri arbitraži Simona Drenik, po izbruhu afere pa se je hrvaška stran odločila, da iz arbitražnega postopka izstopi.