Odkrite strehe

Misija nemogoče: manjka krovcev, vseeno ne popravljate sami

T.L./STA
13. 12. 2017, 11.26
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 11.27
Deli članek:

Kleparjev in krovcev bo v prihodnje vedno bolj primanjkovalo, saj mladih, ki bi se odločali za ta poklic, ni.

Bobo
Ker je povpraševanje po uslugah krovcev ogromno, je sedaj skoraj nemogoče najti prostega.

V vremenski ujmi je veter razkril ogromno hiš, ki potrebujejo hitro popravilo. Ker je povpraševanje po uslugah krovcev ogromno, je sedaj skoraj nemogoče najti prostega, je dejal predsednik sekcije krovcev Franček Stropnik. Za nujna popravila so poskrbeli gasilci, Stropnik pa opozarja, naj se popravil lotevajo le za to usposobljeni.

Na hujše prizadetih območjih se je povpraševanje po krovcih zelo povečalo. "Žal se veliko samostojnih podjetnikov in podjetij ne more takoj vključiti v reševanje sanacije škode, ki je nastala na strehah v zelo neprimernem času," je pojasnil predsednik sekcije kleparjev-krovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Stropnik.

Čas pred zaključkom leta je namreč skoraj vedno kot po pravilu prepoln z delom. Vsa podjetja sedaj hitijo in zaključujejo posle, za katere so bile pogodbe podpisane že prej. "Zato je verjetno najti kleparja-krovca v tem času skoraj nemogoče," je poudaril.

Mladih ni

Če imajo krovci in kleparji v "normalnih" razmerah dovolj delovne sile, pa te ob naravnih nesrečah primanjkuje. Sicer pa bo kleparjev in krovcev v prihodnje vedno bolj primanjkovalo, saj mladih, ki bi se odločali za ta poklic, ni. "V Sloveniji se jih trenutno izobražuje pet," je poudaril Stropnik. Za ta poklic se sicer prekvalificira nekaj starejših delavcev, vendar pa le redko vztrajajo v njem.

Po neurjih za prva in najnujnejša popravila tako po njegovih besedah poskrbijo prostovoljni in poklicni gasilci, ki zaščitijo strehe s ponjavami, da se ne dela še večja škoda.

V večstanovanjskih zgradbah, ki imajo upravnike, ti poskrbijo za takojšnjo rešitev, ker imajo podpisane pogodbe za nujne primere z raznim izvajalci, je pojasnil Stropnik, ki je spomnil, da imajo tudi nekatere zavarovalnice že pogodbene izvajalce, ki lahko takoj posredujejo.

"Vsekakor pa odsvetujem, da se popravila streh ljudje lotijo sami. Obvezno naj počakajo na usposobljene in vešče vzpenjanja in hoje po strehah, še posebej v takšnih primerih, ko je vse spolzko," je opozoril Stropnik.

V iskanje krovcev so se vključile tudi nekatere občine. Občina Bohinj, kjer je veter odkril več kot 70 streh, je zato v torek sporočila, da za pomoč pri sanaciji streh potrebujejo izurjene krovce, prav tako dvigala s košarami za prekrivanje streh.