Prelomna operacija

FOTO: Čudežno dojenčico, rojeno s srcem zunaj telesa, rešila mamina trma

S.R.
13. 12. 2017, 11.47
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 19.45
Deli članek:

Vanellope Hope Wilkins, ki se je pred tremi tedni rodila brez prsnice, je v nasprotju s prvotnimi napovedmi preživela zapleteno operacijo.

Profimedia
Vanellope je uspešno prestala tri operacije.

Ektopija srca, pri kateri zaradi razvojne anomalije prsnice srce leži zunaj prsnega koša, domnevno prizadene od pet do osem na milijon otrok, možnosti preživetja pa so nižje od 10 odstotkov.

S tem izjemno redkim zdravstvenim stanjem se je pred tremi tedni rodila tudi Vanellope. Mati je grozljivo novico izvedela v devetem tednu nosečnosti, ko so zdravniki z ultrazvokom ugotovili, da ji srce in del trebuha raste »zunaj« telesa.

Kirurgi v bolnišnici Genfield v britanskem mestu Leicester so sprva menili, da dojenčice ni mogoče rešiti, zaradi česar so staršema predlagali umetno prekinitev nosečnosti, vendar je njena mati ostala čvrsta. »To ne pride v poštev,« je dejala.

Profimedia
Presrečna starša ji bosta stala ob strani.

Da so dekličine možnosti za preživetje v najboljšem primeru »zanemarljive«, je menila tudi Frances Bu’Lock z otroške kardiologije v bolnišnici. Kirurška ekipa je na željo staršev zato zavihala rokave in se komaj slabo uro po porodu s carskim rezom lotila dela. Vanellope je potrebovala tri operacije. Najprej so ji srce prestavili v prsni koš, nato pa vsadili umetna rebra in prsnico. Deklica je tako prvi znan otrok v Veliki Britaniji, ki je s tem zdravstvenim stanjem preživel več tednov, pridružila pa se je peščici ameriških otrok, za katere ektopija srca ni bila usodna.

Zdravniki pojasnjujejo, da razen težav s srcem njeno zdravstveno stanje sicer izgleda dobro, vendar, kot pravijo, je nemogoče napovedati, kako bo to v prihodnje, veliko pa bo odvisno od samega zdravljenja.

Profimedia
Vanellope je uspešno prestala tri operacije.

Glenfield Hospital
Vanellope se je rodila z ektopijo srca.

Profimedia
Vanellope je uspešno prestala tri operacije.