Še vedno težave

Ni še konec: po vetru nove padavine, gladine rek se dvigujejo

T.L./STA
13. 12. 2017, 08.11
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 09.16
Deli članek:

Na Koroškem težave predvsem z elektriko in neprevoznimi lokalnimi cestami.

STA
Narasla Poljanska Sora v Puštalu v Škofji Loki.

Po hudem vetru, ki je v minulih dveh dneh povzročil veliko škodo in težave v zahodnem in severnem delu države, je ponoči začelo deževati. To je še dodatno napolnilo nekatere reke v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Ponoči je tako že poplavljala reka Krka, ki je zalila več cest. Poplavljata tudi reki Sava in Ljubljanica.

http://www.arso.gov.si
Današnje hidrološko opozorilo.

Po podatkih Agencije RS za okolje naraščajo še Krka s pritoki v srednjem in spodnjem toku ter Unica. Pretok Ljubljanice je ustaljen. Polnijo se kraška polja. Sava je tudi v spodnjem toku že začela upadati. Opozarjajo pa, da je zaradi odjuge in velike količine novega snega v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

Poveljnik CZ za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše je povedal, da je na njihovem območju trenutno delno zalitih in težko prevoznih par lokalnih cest na območju naselij Zameško, Čisti breg in Mršeča vas, kjer sicer Krka običajno poplavlja. Kaj bo v petek in soboto, ko vremenoslovci napovedujejo nove padavine, pa bo odvisno od dejanskega razvoja vremena, je še dodal.

Reka Krka je že v torek zvečer začela poplavljati na območju pogostih poplav v Malencah v občini Kostanjevica na Krki. Po polnoči je poplavila cestišče na odseku Kostanjevica na Krki-Zameško, tako da je cesta na tem odseku zaprta.

Reka Sava je prestopila desni breg v občini Hrastnik in poplavila regionalno cesto Hrastnik-Zidani Most. Cesta je do nadaljnjega v celoti zaprta za ves promet.

Na Koroškem se razmere po vremenski ujmi z orkanskim vetrom in nevarnostjo poplavljanja rek umirjajo. Ponoči je močno upadel pretok reke Drave. Največ težav je še vedno zaradi izpada elektrike in neprevoznostjo lokalnih cest. Pouka danes nimajo v podružničnih šolah na Ojstrici in Remšniku, medtem ko v Osnovni šoli Brezno-Podvelka pouk danes bo.

Še vedno težave z elektriko

Ponekod so še vedno brez elektrike. Na območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je po podatkih z njihovih spletnih strani brez električne energije še vedno 7052 gospodinjstev.

Na območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je skupaj brez električne energije približno 2112 odjemalcev, največ na območju distribucijske enote Slovenj Gradec, nekaj pa tudi na območju na območju distribucijske enote Velenje.

STA
Potem ko je v ponedeljek na Koroškem divjal orkanski veter, se danes v regiji bojijo naraščajočih voda. Narasla reka Drava.

Po podatkih Elektra Celje je bilo na Koroškem ob 7. uri brez električne energije skupno 1763 odjemalcev na celotnem območju Koroške, od tega največ na razdelilni transformatorski postaji Ravne na Kroškem 655, razdelilni postaji Radlje ob Dravi 331 in na območju Vuzenice 311 odjemalcev. Del območja občin Podvelka in Ribnica na Pohorju spada pod okrilje Elektra Maribor.

Ob tem tako prebivalcem kot ekipam elektro podjetij težavo predstavljajo neprevozne lokalne ceste, saj pristojne službe še niso uspele počistiti vsega podrtega drevja. Po prvih ocenah slovenjgraške območne enote zavoda za gozdove je bilo v torek dopoldne na Koroškem neprevoznih več kot 150 kilometrov gozdnih cest, od katerih mnoge vodijo do oddaljenih kmetij.

Tudi danes ponekod odpadel pouk

Zaradi vremenskih razmer bo tudi danes po nekaterih šolah odpadel pouk. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je takih šol osem, in sicer dve v Kočevju, po ena pa v Dravogradu, Radljah ob Dravi, Bohinjski Bistrici, Bohinju, Kidričevem in na Prevaljah.

Pregled stanja v osnovnih šolah ob 7.15.

Osnovna šola Stara Cerkev (Kočevje)

Podružnična šola Željne (Kočevje)

Podružnična šola Ojstrica (Dravograd)

Podružnična šola Remšnik (Radlje ob Dravi)

OŠ Janeza Mencingerja (Bohinjska Bistrica)

Podružnična šola Srednja vas (Bohinj)

OŠ Cirkovce (Kidričevo)

Podružnična šola Holmec (Prevalje)

Ker nekatere šole niso imele elektrike in tudi druge povezave niso delovale, ravnatelji in ravnateljice dodatno poročajo o torkovih motnjah pri izvajanju pouka. Tako v torek tudi ni bilo pouka na naslednjih šolah:

OŠ Heroja Janeza Hribarja (Stari trg pri Ložu), ni bilo pouka

OŠ Polhov Gradec, podružnica Črni Vrh, ni bilo pouka

Podružnične šole Leše, Holmec in Šentanel (Prevalje)

OŠ Prevole skupaj z vrtcem