Kradel

Od bankomata do bankomata v prestižnem jaguarju

Gabrijel Toplak
13. 12. 2017, 06.50
Deli članek:

Goljufivi Romun v priporu zdaj čaka na obsodbo. Osumljeni, domnevno s sodelavci, ki jih policiji ni uspelo ujeti, je maja vlamljal v bankomate v Mariboru, Gornji Radgoni, Slovenj Gradcu, Velenju, Sevnici in Novem mestu ter na Ptuju.

STA
Romuna so identificirali tudi na podlagi posnetkov varnostnih kamer pri bankomatih.

Romunu Tiberiuju Agafitelu, ki je v Sloveniji maja letos vlamljal v bankomate v Mariboru, Gornji Radgoni, Slovenj Gradcu, Velenju, Sevnici, Novem mestu in na Ptuju ter in nepooblaščeno dvignil nekaj več kot 15 tisoč  evrov, na okrožnem sodišču v Mariboru grozi več kot sedem let zapora.

Gabrijel Toplak
Tarča tatov je bil tudi bankomat pred nakupovalnim centrom na Ptuju.

15 bankomatov: kradel s posebnim orodjem

S priročnim orodjem, ki je podobno vilici, je nasilno dvigoval režo in jemal denar. Na 15 bankomatih mu je uspelo dvigniti skupaj 10.330 evrov.

KARTICE UKRAJINSKE BANKE

Osumljenega 30-letnika, ki je od 26. maja v priporu, policija sumi, da na »delu« ni bil sam, pač pa so ga od bankomata do bankomata v jaguarju spremljali tudi »pomočniki«, ki jih policiji ni uspelo ujeti. Kot je razvidno iz obtožnice, naj bi v sostorilstvu s še nekaj posamezniki v noči na 21. maj vlomil kar v 25 bankomatov. Denar naj bi dvigoval s ponarejenimi plačilnimi karticami komitentov ukrajinske banke, ki niso bile zaščitene z varnostnim čipom. Poskus mu je spodletel dvakrat, v preostalih 23. poskusih pa mu je uspelo priti do gotovine. Na osmih bankomatih mu je uspelo dvigniti 4920 evrov, na drugih, kjer se je dvigovanja denarja lotil s posebej prirejenim orodjem, ki je podobno vilici in se imenuje cash trapping, pa je skupaj nepooblaščeno pridobil 10.330 evrov.

Obtoženi je tujec, zato je sodnica postopek tokrat prekinila in razpisala novega. Prevajanje dokazov in povedanega na predobravnavnem naroku, je še dejala, terja svoj čas.

ZAVRNIL JE PONUDBO TOŽILSTVA

Okrajna državna tožilka Nevenka Berdnik je za Romunovo priznanje krivde na predobravnavnem naroku predlagala, da sodišče obtoženemu izreče enotno kazen štirih let in pol zapora. In četudi je Agafitelu lahko povsem jasno, da ga dokazi precej bremenijo (policisti so mu zasegli orodje za cash trapping in na njem našli njegove biološke sledi, prepoznali so ga na posnetkih varnostnih kamer), krivde ni priznal. Sodnici Barbari Nerat je v svoj zagovor dejal, da se mu zdi predlagana kazen pretirana in da nima druge izbire, kot da gre čez to. A sodnica je vztrajala: »Do 17. januarja, ko bo narok ponovno razpisan, premislite in se posvetujte s svojim zagovornikom. Zoper vas sta pri nas odprti še dve zadevi za istovrstna kazniva dejanja.« 

Gabrijel Toplak
Na sodišču mu očitajo nadaljevanje kaznivega dejanja uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva in veliko tatvino.