Zadolžila Center za socialno delo

Poslanko SMC sumijo več kaznivih dejanj

L.T.
18. 11. 2017, 07.15
Deli članek:

Poslanka SMC Irena Grošelj Košnik kot edina v Sloveniji zadolžila center za socialno delo in to skrivala pred pristojnim ministrstvom.

STA
Irena Grošelj Košnik je posojila skrivala pred ministrstvom, hkrati pa ni plačevala socialnih prispevkov zaposlenim.
Tožilstvo zahteva preiskavo zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter ponareditve poslovnih listin.

Državno tožilstvo je po skoraj dveh letih, odkar so v Dnevniku razkrili, da je poslanka SMC Irena Grošelj Košnik zadolžila Center za socialno delo Trbovlje, ko je še bila njegova direktorica, na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zoper tri osebe, vpletene v nezakonito poslovanje tega centra.

Gre namreč za posojila, ki jih je Grošelj Košnikova skrila pred pristojnim ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ter finančnim ministrstvom, obenem pa ni plačevala prispevkov za socialno varnost zaposlenih, poročajo v omenjenem časopisu.

Odstopila ni niti po kazenski ovadbi

Grošelj Košnikovi, ki s poslanskega mesta ni odstopila niti, ko so jo kriminalisti kazensko ovadili, tako grozi zaporna kazen od enega do osem let za poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja ter od enega do osem let za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, za ponarejanje poslovnih listin pa je predpisana zaporna kazen do dve leti, je pojasnila Katjuša Čeferin, začasna vodja državnega tožilstva.

Za drugi dve osebi – poleg Grošelj Košnikove sta bili nepravilnosti obdolženi še Nataša Pavlovič, nekdanja vršilka dolžnosti direktorice Centra za socialno delo Trbovlje in nadzornica v času direktorovanja Grošelj Košnikove, ter nekdanja računovodkinja Nataša Perme Guzej – pa tožilstvo preiskavo zahteva zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic iz delovnega razmerja in kaznivega dejanja nevestnega dela. Za prvo očitano kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do treh let, za drugo pa denarna ali zaporna kazen do treh let.

Koalicija jo je ščitila

Grošelj Košnikova je po vložitvi kazenskih ovadb svoj odstop z mesta poslanke vezala na revizijo. V SMC so se tedaj kakršnihkoli sodb vzdržali in sporočili, da GrošeljKošnikova do zaključka uradnih postopkov nadaljuje svoje delo poslanke. Stranka pa postopkov, ki niso končani, ni želela niti komentirati.