Misteriji

Je serijski morilec lovil po gozdovih?

U.K.
18. 11. 2017, 07.30
Posodobljeno: 18. 11. 2017, 12.13
Deli članek:

Umori v državi Washington, znani pod imenom umori v Mineralu, že leta burijo duhove. Je šlo za družinsko tragedijo ali je bil na delu serijski morilec?

Arhiv časopisa Novice Svet24
Mike je bil na svojo hčerko izjemno navezan.

Gre pravzaprav za serijo umorov v kraju Mineral, ki so se zgodili v razmiku nekaj mesecev, in vse kaže, da je šlo za istega morilca, ki so ga mediji poimenovali tudi »morilec z nogavicami«. Dve umorjeni ženski sta imeli namreč okoli vratu zavezane nogavice.

Harkins in Cooperjeva

Desetega avgusta 1985 sta 27-letni Steven Harkins in 42-letna Ruth Cooper za konec tedna odšla na kampiranje ob jezero Tule v okrožju Pierce. Ko v ponedeljek nista prišla v službo, so ju starši prijavili kot pogrešana. Štiri dni pozneje je pohodnik v gozdu našel Stevenovo truplo. Steven je bil ustreljen v glavo, njegovo truplo pa je bilo še zmeraj v spalni vreči, torej je bil najverjetneje umorjen med spanjem. V bližini so preiskovalci nato našli še truplo njunega psa. Truplo Cooperjeve so odkrili šele 26. oktobra, približno kilometer stran od kraja, kjer so našli Stevena. Cooperjeva je imela okoli vratu zavezano nogavico, a v enem od poročil piše, da je bila tudi ustreljena in je najverjetneje umrla prav zaradi strelne rane.

New York State Police
Morilec je žrtvama okoli vratu zavezal nogavice.

Smith in La Vinova

Umor Harkinsa in Cooperjeve naj bi bil, tako je vsaj domnevala policija, povezan z umorom Edwarda Smitha in Kimberly Diane La Vine. Edward in Kimberly sta bila ugrabljena na kampiranju in umorjena, njuni trupli pa odvrženi v bližini reke Columbia. Vendar so policisti pozneje dejali, da niso prepričani, ali gre v tem primeru za istega morilca, saj Kimberly okoli vratu ni imela zavezanih nogavic. A to ne pomeni, da ni vseh umorov izvršil isti storilec.

Riemer in Robertsonova

Približno mesec po tem, ko so našli truplo Ruth Cooper, so Mike Riemer (36), njegovo dekle Diana Robertson (21) in njuna dveletna hčerka Crystal Louise Robertson v gozd na tem območju prišli po novoletno drevesce, Mike, ki je bil lovec, pa je želel tudi pregledati pasti, ki jih je tu prej nastavil. Zvečer, bilo je 12. decembra 1985, so obiskovalci nakupovalnega središča opazili Crystal, kako je sama stala pred vhodom trgovine Kmart. Za nekaj dni so jo dali v rejništvo, saj niso vedeli, kdo je, nato pa je njeno fotografijo v časopisu opazila babica. Crystal je znala povedati le, da je njena mama »v drevesih«. Deklica je bila še premajhna, da bi lahko povedala karkoli oprijemljivega. Policija je začela takoj preiskovati okolico, vendar je šele 18. februarja 1986 našla avtomobil, s katerim sta se v te kraje pripeljala Diana in Mike. Kmalu zatem so našli truplo Diane. Bilo je napol zakopano v sneg. Obdukcija je pokazala, da je bila Diana 17-krat zabodena, okoli vratu pa je imela zavezano nogavico. Mikovega trupla niso našli.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Trupla so našli v odročnih predelih.

Je bil morilec Mike?

V avtomobilu so našli sledove krvi in policija je domnevala, da je Diano umoril Mike, odpeljal hčerko v Kmart in nato pobegnil. Policija je domnevala tudi, da bi lahko bil Mike odgovoren za prejšnje štiri umore. Bil je lovec, ki je dobro poznal okolico in se je v tem predelu pogosto zadrževal. Poleg tega je nekaj mesecev pred smrtjo Diana proti Miku vložila pritožbo zaradi nasilja. Vendar pa so marca 2011 pohodniki našli dele človeške lobanje in preiskava je pokazala, da gre za posmrtne ostanke Mika Riemerja. Preostalih do zdaj niso odkrili. Vzroka smrti še niso mogli ugotoviti, je pa mrliški oglednik dejal, da bi lahko šlo za umor.

Teorije o možnih morilcih

V primeru praktično ni osumljencev. Policija je sicer vseskozi domnevala, da so umori povezani in da je vse izvršil Mike Riemer. Še potem ko so našli njegovo truplo, bi bilo možno, da je Diano ubil Mike, odpeljal hčerko do Kmarta in nato napravil samomor. A so policijska poročila nakazovala, da je bil Mike izjemno navezan na svojo hčerko, in vsi, ki so ga poznali, so dejali, da je ne bi nikoli zapustil. Precej bolj verjetno je, da bi jo v takšnem scenariju odpeljal do katerega od sorodnikov. Torej je verjetno večja možnost, da je šlo za – recimo temu – zunanjega morilca. A lahko bi šlo tudi za dva morilca in je drugi samo posnemal prvega. Priče so povedale, da se je Steven sprl z moškim na motorju. Po nekaterih informacijah naj bi Steven poškodoval motor neimenovanega moškega. Vendar policisti moškega, njegovega imena niso nikoli objavili, niso imeli za osumljenca. Ključ do razrešitve primera se skoraj gotovo skriva v nogavicah. Vse kaže, da morilec nogavic ni uporabljal, da bi ženske ubil, ampak da jih je nadziral. Policija sprva ni poročala o nogavicah, tako da bi težko šlo za posnemovalca. Pozneje so v avtomobilu prvih dveh žrtev (Edwarda Smitha in Kimberly Diane La Vine) našli prstni odtis, ki je pripadal zaporniku Billyju Rayu Ballardu. Billy je bil voznik kamiona, ki so ga zaprli zaradi ugrabitve, posilstva in mučenja dveh žensk v Wyomingu. In priznal je umora Edwarda in Kimberly. Vsaj za zdaj je najverjetnejši osumljenec Billy Ray Ballard, vendar je treba upoštevati, da ga policija ne šteje kot morilca drugih dveh parov. Prav tako je dejansko malo verjetno, da bi bil morilec drugih dveh parov Mike. To pa ne nazadnje pomeni, da je bil poleg Billyja na delu še en morilec, morda celo dva.