Iz Bruslja

Slovenija prispevala za boj proti Islamski državi, ostaja tudi v Iraku

R.T.
9. 11. 2017, 15.11
Posodobljeno: 9. 11. 2017, 15.12
Deli članek:

Dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov držav članic Nata na njegovem sedežu je končano.

Ministrstvo za obrambo
Ministrica je izrazila podporo Slovenije prilagoditve poveljniške strukture Nata.

Srečanja na sedežu Nata se je prvi dan udeležila ministrica za obrambo Andreja Katič, drugi dan pa državni sekretar Miloš Bizjak.

Dvodnevno zasedanje je bilo prvo v nizu priprav na vrh Nata, ki bo v Bruslju julija naslednje leto.

Ministrstvo za obrambo
Zasedanje je trajalo dva dni. Prvi dan se ga je udeležila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Slovenija prilagoditev podpira

Včeraj smo poročali, da se bodo obrambni ministri pogovarjali o prenovi zavezniške poveljniške strukture – ministri so osnutek potrdili, struktura pa naj bi bila potrjena februarja prihodnje leto. Ministrica je izrazila podporo Slovenije prilagoditve »kot osnove za nadaljnje delo« in zadovoljstvo nad napredkom glede krepitve pomorske drže zavezništva.

Ob robu prvega dne zasedanja se je ministrica Katič na pobudo vodilne države Kanade v sredo srečala z ministri za obrambo držav, ki v eFP v Latviji sodelujejo v kanadski bojni skupini. Z ministri so razpravljali o skupnih načrtih bojne skupine. Ministrica je na razpravi povabila ministre, ki sodelujejo v tej skupini, da se naslednjič sestanejo v Sloveniji.

Holističen pristop

Drugi dan zasedanja je med temam bil tudi boj proti Islamski državi. Bizjak je poudaril, da se Slovenija zaveda, da poraz ne bo dosežen le z vojaškimi sredstvi, ampak je nujen »holističen pristop«. »Slovenija prispeva šest inštruktorjev v Center za usklajevanje usposabljanja v Erbilu ter častnika v Osrednje vojaško poveljstvo v Tampi, donirala je tudi opremo in oborožitev,« so sporočili z ministrstva za obrambo.

Razkril pa je tudi, da se je Katičeva ob robu zasedanja neformalno pogovorila s svojo nemško kolegico; dogovorili sta se, da Slovenija do nadaljnjega z nemškimi partnerji ostaja v misiji Neomajna odločnost v Iraku.