Predlog

Ne le slepi, do najboljšega prijatelja upravičeni tudi najteže gibalno ovirani invalidi

J.P.
9. 11. 2017, 10.28
Posodobljeno: 9. 11. 2017, 10.33
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je dalo v javno obravnavo predlog Pravilnika o psih pomočnikih.

Profimedia
Osebe s poškodbo hrbtenjače lahko hodijo na delo ali se ukvarjajo s športom, dokaz so številni športniki.

»Pravica do psa pomočnika za težko oziroma najtežje gibalno ovirane invalide je urejena v 22.c členu Zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Invalid, ki bi želel dobiti psa pomočnika mora poleg tega, da ima zaradi svoje invalidnosti velike težave pri gibanju, prenašanju, premikanju  ali ravnanju s predmeti, imeti tudi ustrezne psihofizične lastnosti in primerne  bivalne pogoje,« so sporočili z ministrstva.

Približno leto dni

Predlog pravilnika ima tri priloge:
- v prvi so zelo podrobno določeni pogoji, ki jih mora invalid izpolnjevati, če želi pridobiti psa pomočnika;
- v drugi so določene smernice za izbiro psa, program šolanja in vsebina izpita;
- v tretji pa je vrednotnica za plačilo šolanja.

Predlog podrobneje določa pogoje za pridobitev psa pomočnika, postopek, izbor in delo izvedencev, kakor tudi vsebino pogodbe, sklenjene med izvajalcem šolanja psov in ministrstvom. Pri pripravi so sodelovali s strokovnjaki s področja usposabljanja psov in z invalidi.

Invalid bo vlogo vložil na upravni enoti, »v nadaljevanju pa je postopek podoben kot pri uveljavljanju pravice do tehničnih pripomočkov ali prilagoditve vozila«. Na ministrstvu ocenjujejo, da naj bi šolanje psa trajalo približno leto dni, temu pa bo sledil preizkus – ko ga bo invalid opravil, bo postal lastnik psa. Izvajalci šolanja psov bodo izbrani z javnim razpisom.

Na ministrstvu pripombe sprejemajo do 24. novembra. Pravilnik najdete na tej povezavi.