Otroška kardiologija

Ministrstvo trdi, da so starši še vedno nezadovoljni

G.G./STA
6. 11. 2017, 17.39
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 17.41
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je od vodstva UKC Ljubljana v roku prejelo poročilo o stanju na otroški kardiologiji. Na ministrstvu v odzivu na poročilo še vedno ocenjujejo, da ostaja nezadovoljstvo staršev.

STA
Kratek čas sta znotraj pediatrične klinike obstajala dva programa otroške srčne kirurgije: NIOSB in tisti znotraj UKC.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraž Kopač je na zahtevo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc 27. oktobra poslal poročilo o stanju v službi za kardiologijo pediatrične klinike in o stanju programa obravnave bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Ministrica je to poročilo zahtevala po informaciji, da je služba za kardiologijo na pediatrični kliniki ponovno ostala brez vodje. Takrat je neuradno o svojem odstopu razmišljala tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič.

UKC trdi, da so razgovore s starši uspešno rešili

Kot so danes sporočili iz ministrstva, vodstvo UKC poroča, da so opravili posamezne razgovore s starši, ki so izražali nezadovoljstvo z zdravstveno obravnavo njihovih otrok v službi za kardiologijo in jih uspešno rešili.

Na UKC po pojasnilih ministrstva tudi zatrjujejo, da so postavili novega vodjo za kardiologijo in da v letošnjem letu niso zaznali odklonov v povezavi z zdravljenjem. Prav tako zatrjujejo, da deluje program obravnave bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami dobro, pri čemer opisujejo kakovost zdravljenja s kazalnikom skupne umrljivosti. Kirurg, ki se izpopolnjuje za otroškega srčnega kirurga, je po pojasnilih UKC letos operiral 86 odstotkov vseh tovrstnih operacij v UKC.

Ministrstvo: nezadovoljstvo staršev ostaja

Na ministrstvu za zdravje pa so danes zapisali, da na podlagi odzivov nekaterih staršev dvomijo o ustreznosti izvajanja dogovorov, ki so bili sklenjeni na skupnem sestanku ministrstva za zdravje, UKC Ljubljana in Zdravniške zbornice Slovenije 26. julija letos. Tako so bile nekatere pritožbe morda sicer zaključene, vendar le formalnopravno, nezadovoljstvo staršev pa ostaja. Dodatno na ministrstvu ugotavljajo, da je služba za kardiologijo na pediatrični kliniki trenutno brez vodje, saj je Samo Vesel konec oktobra odstopil s te funkcije.

V skrbi za kakovostno in varno obravnavo otrok je ministrstvo za zdravje vodstvo UKC Ljubljana zaprosilo za poročilo o odklonih zdravljenja v Službi za kardiologijo v letošnjem letu, ki naj ga pripravijo za to pooblaščene osebe v UKC Ljubljana. To so torej pooblaščenci za varnost in ne vodstvo.

Glede primera smrti 37 dni starega dojenčka v oktobru 2015 pa na ministrstvu ponovno poudarjajo, da so 5. julija letos zahtevali "izredni strokovni nadzor zbornice za ta in še za dva druga primera, ki predstavljajo del 26 primerov nepravilnosti v službi za kardiologijo". Tako ministrstvo še vedno vztraja pri zahtevi za izredni strokovni nadzor.

Ministrstvo se je tudi odzvalo na sklicevanje UKC Ljubljana na dobre rezultate skupne smrtnosti. Na ministrstvu opozarjajo, da je kakovost zdravljenja bolnikov sestavljena iz več kazalnikov. Sestavljajo jo kazalniki kakovosti, ki opredeljujejo zadovoljstvo bolnikov z opravljeno storitvijo, kazalniki, ki kažejo na rast in razvoj zaposlenih v sistemu ter procesni kazalniki.

"Skupna umrljivost je zelo grob kazalnik, ki je zagotovo pomemben, a sam po sebi ne odraža celostne kvalitete zdravljenja," trdijo na ministrstvu. Zato so vodstvu UKC Ljubljana svetovali, da naj spremljajo tudi ostale kazalnike kakovosti. Vsekakor pa je pozitivno, da se število posegov, ki jih lahko izvajajo domači zdravniki, povečuje, so še dodali.