prekoračen silobran

Brezdomec Marjan, ki je vihtel nož, gre v zapor

G.G./STA
6. 11. 2017, 16.44
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 16.46
Deli članek:

Mariborsko sodišče je 50-letnega Marjana Dugija zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, ko je junija letos z nožem zabodel Davorja Novaka, za zdaj še nepravnomočno obsodilo na dve leti in osem mesecev zapora.

Gabrijel Toplak
Marjan Dugi dejanja na sodišču ni zanikal.

Dugi je 6. junija letos na Rakuševem trgu v Mariboru Novaka dvakrat zabodel, potem ko je slednji prvi napadel njegovega prijatelja. Izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič je, tako kot že v pisnem mnenju, tudi na današnjem naroku ocenil, da je bil obtoženi v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven zaradi možganske okvare in je imel posledično hude duševne motnje, kar je posledica njegove odvisnosti od mamil.

Njegova zagovornica po uradni dolžnosti Bojana Šelih je predlagala oprostilno sodbo, čeprav obtoženi nikoli ni tajil dogodka, ki bi se lahko končal še dosti bolj tragično. Vendar je po njenem mnenju tožilka Ivanka Slana napačno kvalificirala kaznivo dejanje, saj naj ne bi šlo za povzročitev hude poškodbe, pač pa po njenem za povzročitev poškodbe na mah, pri tem ko je branil prijatelja.

• Ravs brezdomcev Marjana in Davorja tik pred sodbo

Čeprav je tudi Dugi, ki je na predobravnavnem naroku zavrnil priznanje krivde v zameno za dve leti in pol zapora, sodišče prosil za čim nižjo kazen in je obžaloval dogodek, je sodnica Simona Mernik v celoti sledila predlogu tožilke in zanj določila dve leti in osem mesecev zaporne kazni. Obtoženca je hkrati oprostila sodnih stroškov, oškodovanca pa z zahtevkom v višini 30.000 evrov napotila na pravdni postopek.

Kot je pojasnila v razglasitvi sodbe, pri napadu z nožem ni mogoče govoriti o dejanju na mah, je pa kot olajševalno okoliščino vseeno upoštevala dejstvo, da je šlo za sicer prekoračen silobran. Vendar noža po njenih besedah vseeno ne bi smel uporabiti, pa tudi pozneje je Novaku grozil, da ga bo ubil.