Slovenija

Belokranjci prehiteli vse, martinovali že oktobra

Mirjam Bezek-Jakše / Dolenjski list
29. 10. 2017, 16.53
Posodobljeno: 29. 10. 2017, 16.59
Deli članek:

V Metliki že po tradiciji tretjo soboto v oktobru pripravljajo festival Mlada portugalka. Grozdje slednje uspeva samo v Sloveniji.

Katarina Plut, kraljica metliške črnine, po mečkanju grozdja z nogami: »Navdušena sem nad tem načinom mečkanja grozdja. To bomo uvedli tudi doma!«

Mlada portugalka je bila med domačini nekdaj zelo cenjena tudi zato, ker je pomenila prvi vinski zaslužek. Prav s to prireditvijo pa ji želijo belokranjski vinogradniki vrniti nekdanji sloves in ugled, in kot kaže, jim kar dobro uspeva, saj portugalka znova postaja prepoznavna.

Viničar Andrej Škof je postregel z vinogradniško malico.

SPOMIN NA STARE ČASE

Sicer pa želijo z Mlado portugalko spomniti tudi na nekdanje običaje. Tako je Franc Kremesec na vozu s konjsko vprego, na katerem sta bila tudi kraljica metliške črnine Katarina Plut in predsednik Društva vinogradnikov Metlika Jani Stopar, pripeljal pred metliški grad lesen sod, v katerem je bila portugalka 13 vinogradnikov, ki so se s svojim mladim vinom predstavili na grajskem dvorišču.

Predstavnice slovenskega vinskega kraljestva so nazdravile ob sodu.

VINO TOČILI BREZPLAČNO!

Pipo je v sod zabil vinski publicist, poznavalec vin in kulinarike Jože Rozman, potem pa so vinogradniki iz soda zastonj točili vino. Seveda je vsak ponujal tudi svojo portugalko, ki so jo obiskovalci ocenjevali. Premočno je zmagala, kot že nekajkrat doslej, Hiša vina Pečarič iz Čuril pri Metliki. Za sonce je bilo v soboto dodobra poskrbljeno, na krožniku pa so gostinci ponudili jedi, ki so primerne jesenskemu času, kot so ječmen, pariček in zelje, jedi iz kostanja, belokranjska šara, ajdova kaša, štrudelj, belokranjska povitica in pečen kostanj. V Konzumu je bila delavnica peke belokranjske pogače. Skratka, bilo je živahno, kot se za tovrstno prireditev spodobi, in slovenska vinska kraljica Maja Žibert ni zastonj dejala, da v Beli krajini prvi praznujejo martinovo.

Društva kmečkih žena Metlika so pekle belokranjsko pogačo.

Še preden so pred grad pripeljali sod s portugalko, je bil pred gradom že belokranjski sejem, pripravili so otroško ustvarjalno delavnico in jesensko plesno rajanje za otroke.

VSE TAKO KOT NEKOČ

Predstavnice slovenskega vinskega kraljestva, predstavniki sredstev javnega obveščanja in še nekateri obiskovalci so po vzoru viničarja Andreja Škofa potrgali grozdje na potomki najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev je potekala po starih običajih, saj so trgači grozde ročno stisnili in ločili jagode od pecljev. Kot je povedal Škof, je trta bogato obrodila, saj je imela okrog 40 grozdov, tehnološko pa je bila zrela že v začetku oktobra. Potem ko je Katarina Plut z bosimi nogami zmečkala jagode in je viničar izmeril, kako sladek je mošt, se je izkazalo, da ima kar 81 Oe stopinj. Se je pa, kar zadeva ravnotežje na spolzkem terenu, odrezala odlično, saj je ni, tako kot je bilo v navadi doslej, nihče podpiral. Nad tovrstno tehnologijo predelave grozdja je bila celo tako navdušena, da je zagotovila, da jo bodo uvedli tudi doma. Seveda po končanem delu za trgače ni manjkala niti vinogradniška malica.