Franc Kangler

Kot kmet je pridelal 11 tisočakov letno

lt
27. 10. 2017, 10.51
Posodobljeno: 27. 10. 2017, 11.19
Deli članek:

Med županovanjem je mastno služil s kmetovanjem

Bobo
Franc Kangler

Ukvarjanje s kmetijstvom je Francu Kanglerju, nekdanjemu poslancu in županu, prinašalo nekaj več kot 11.000 evrov na leto, je ugotovitev sodne izvedenke za kmetijstvo, piše Delo. V obdobju od 2002 do 2014, ki ga je specializirano tožilstvo preiskalo zaradi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora, je s kmetovanjem zaslužil 188.000 evrov.

Na tokratnem naroku je pričala sodna izvedenka Marica Ivanušič, ki je ugotavljala, kako donosno je bilo kmetovanje na okoli sedem hektarov veliki kmetiji, ki jo ima Franc Kangler v Zimici v Slovenskih goricah. Na kmetiji, kjer je dokupoval in tudi prodajal zemljišča, je vzgajal divje svinje, ovce, koze, sušil je seno in prodajal bale, prideloval je koruzo, zelje, šparglje, gojil lubenice, ukvarjal se je s sečnjo lesa in podobnimi kmetijskimi opravili, poroča Delo.

Kmetija je bila povod, da je specializirano tožilstvo spremenilo tožbo zoper Franca Kanglerja in njegovo hčerko Mašo Kangler, ki je na zatožni klopi kot lastnica polovice stanovanja v Mariboru, ki ji ga je prepisal oče.

Zahtevajo odvzem premoženja

Specializirano državno tožilstvo je tožbo proti očetu in hčeri vložilo avgusta lani po končani finančni preiskavi, ki je pokazala razkorak med dohodki in premoženjem družine Kangler v višini 121.840 evrov. Tožilstvo zahteva odvzem dobrih 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Mariboru, Kangler pa naj kot razliko plača še 1252 evrov nezakonito pridobljenega premoženja. V podrejenem tožbenem zahtevku pa tožilstvo predlaga odvzem Kanglerjeve polovice omenjenega stanovanja, parceli v Zgornjem Slemenu in Zimici, ki sta v celoti last nekdanjega mariborskega župana, ter nekaj več kot 48.000 evrov z zamudnimi obrestmi. Februarja pa je tožilstvo zahtevek razširilo na 256.652 evrov, ker je upoštevalo ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da je Kangler v celoti obnovil kmetijo v Zimici in za to porabil 100 tisočakov.