Soočenje

Kandidati so se še zadnjič postavili na ogled: mnenja so se kresala, najbolj predsedniški Pahor

J.P.
20. 10. 2017, 22.54
Posodobljeno: 21. 10. 2017, 14.34
Deli članek:

Predsedniški kandidati so se pomerili na še zadnjem velikem soočenju.

Arhiv Novice Svet24
Zadnje veliko soočenje je za nami.

Sedem kandidatov je v soočenju na Pop TV še zadnjič naredilo vse v svoji moči, da bi na svojo stran pridobili čim več volivcev.

Borut Pahor je zanikal, kot mu je bilo očitano, da ne pove svojega mnenja, ko bi to bilo potrebno. Temu je Romana Tomc pristavila, da je Pahor funkcijo predsednika degradiral – da se je osredotočil na obliko, ne vsebino. Vseeno ga podira slaba tretjina poslancev SDS. Dejala je tudi, da je od Ljudmile Novak boljša po znanju, izkušnjah in vrednotah. Novakova ji je odvrnila, da ima več političnih izkušenj, več življenjskih in več vnukov – ima jih 5, 6. še mora privekati na svet. Poudarila je še, da je moralna avtoriteta, vendar pa ni hotela presoditi, če je to tudi Boris Popovič. Zato je tako presodil sam. Dejal je, da je tudi obtožbam navkljub moralna avtoriteta. So predsedniške volitve zanj ogrevanje za parlamentarne? Ne, je bil jedrnat. Isto vprašanje je dobila tudi Angelca Likovič. »Mi smo mlada stranka in gledamo deset let naprej,« je dejala in dodala, da ne gre za ogrevanje. Marjan Šarec je zanikal, da je Kučanov človek in poudaril, da je čas za novo generacijo. Maja Makovec Brenčič pa je napovedala, da bo, če bo izvoljena, bolj odločna tako od Pahorja kot tudi od Mira Cerarja.

Raziskava mnenj gledalcev, ki je potekala sočasno z oddajo, je pokazala, da je bil najbolj prepričljiv kandidat Borut Pahor, njegovo držo pa so označili za najbolj predsedniško.

Arbitražni sporazum s Hrvaško

Rok za implementacijo arbitraže je 29. december. Kaj bo sledilo?

Novakova bi si prizadevala, da bo slovenska notranja politika uglašena. Tlakovala bi pot, da bo mednarodna skupnost na naši strani; skušala bi tudi izboljšati diplomatske odnose. Makovec Brenčičeva je poudarila, da je ključnega pomena dialog, enakega mnenja je bil tudi Popovič, ki je dejal, da bi z meje umaknil žico, se pogovoril z ribiči in skušal rešiti Slovence, ki so ostali na drugi strani meje. Za Likovičevo je sporazum katastrofa, zahtevala bi nove pogovore s Hrvati. Šarec bi jim dal še več časa, tožba zanj ni dobra rešitev. Tudi Pahor bi izbral dialog – kot je dejal, je prepričan, da bo Hrvaška sčasoma spremenila svoja stališča. Tomčeva je za nadaljevanje dogovorov, kar arbitraža dopušča. Je pa izrazila prepričanje, da se 29. decembra ne bo zgodilo nič in da moramo vztrajati pri rešitvi Drnovšek-Račan.

Stil predsednikovanja

Popovič ne namerava biti skromen kot Pahor, ampak bolj predsedniški, saj da bi to pripomoglo k ugledu države. Makovec Brenčičeva je menila, da je predsedniška plača dovolj visoka, enakega mnenja je bila tudi Novakova. Tomčeva pa je dejala, da je trenutni predsedniški stil pravi, a da je treba ohraniti dostojanstvo. Šarec razkošja ne podpira, uporabo Falcona pa bi še pretehtal. Likovičeva je znova poudarila, da bi se predsedniški plači odpovedala in še naprej živela s 1.000 evri pokojnine.

Zdravstvo

Likovičeva je zabrusila, da bi v UKC Ljubljana poslala kriminaliste in policijo, ker je »tam korupcije na tone«. Makovec Brenčičeva pa je poudarila, da potrebujemo celovito reformo zdravstva in da potrebujemo več denarja – dobili bi ga z gospodarsko rastjo.
Novakova pa je menila, da reforma, ki je v pripravi, ni dobra. V središču mora biti bolnik, je poudarila. Želela bi si krajših čakalnih vrst in zmožnost, da se bolniki odločijo, kje se bodo zdravili. Šarec je za urejeno javno zdravstvo, koncesije pa le tam, kjer so nujno potrebne. Kot predsednik bi uredil stanje v Komisiji za preprečevanje korupcije. Denarja v zdravstvu bo vedno premalo, je dejala Tomčeva, ker smo starajoča družba. Vlivanje denarja v javne zavode, ki imajo izgube, zanjo ni rešitev. Potrebo po spremembi je poudaril tudi Popovič, Pahor pa je izpostavil, da je bil edini predsednik vlade, ki je neposredno prevzel vajeti pogajanj v svoje roke, ko je pristojni minister zatajil.

V družbi najdražjih

Predsedniškim kandidatom so se v studiu Pop TV pridružili tudi svojci in prijatelji. O njih so imeli povedati le najlepše.

Za konec

Novakova je menila, da Slovenija ne izkorišča svojih potencialov – če jih bo, bo med najuspešnejšimi na svetu, je dejala. Tomčeva pa, da nam je renome v zadnjih letih malce padel  in da je na politikih, da ustvarijo okolje za uspeh. Makovec Brenčičeva je zatrdila, da Slovenija spet postaja uspešna in da uspeh ne bo zaostal. Šarec pa je še enkrat poudaril, da je čas za novo generacijo in z uspehi, primerljivi s športnimi, razloga za strah ne bo. Po besedah Likovičeve je denarja v Sloveniji dovolj, a ta ni pravilno razporejen. Popovič je izrazil prepričanje, da nobena druga država na svetu ni zamudila toliko priložnosti kot Slovenija. Pahor pa je dejal, da lahko Slovenija kot majhna država v mednarodno skupnost prodre le z veliki idejami.