Vreme se bo obrnilo

V nedeljo drastična sprememba: pripravite se na nevihte, meja sneženja se bo spustila nizko

J.P.
20. 10. 2017, 15.55
Posodobljeno: 20. 10. 2017, 22.03
Deli članek:

Prehod hladne fronte je napovedan za nedeljo, a nas bo hitro prešla. Ohladitev bo bolj kratkotrajna.

Bobo
Ohladilo se bo.

V drugi polovici tedna lahko spet pričakujemo stabilno, suho jesensko vreme.

Kako bo v nedeljo potekal prehod hladne fronte čez Slovenijo, pa smo lahko opazovali že danes.

Državo bodo zajele padavine

Arso
Tako se bodo prožili pasovi intenzivnih padavin.

Na Primorskem lahko prve padavine pričakujejo že v nedeljo zjutraj, dež pa bo dopoldne zajel osrednjo in nato še kar hitro tudi vzhodno Slovenijo. »Ozračje bo labilno predvsem nad zahodno, osrednjo in južno Slovenijo, kjer pričakujemo tudi nevihte. Zelo verjetno bodo nastajali pasovi intenzivnih padavin. Prožili se bodo nad morjem ali na prvih hribih ob prehodu z obale na celino. Tak padavinski vzorec je zadnja leta pogost ob poletnih hladnih frontah. Zato bo lahko kjer prišlo do težav z meteorno vodo,« so sporočili z Arsa in poudarili, da končne padavinske slike ni mogoče prostorsko natančno napovedati.

Do 1000 metrov nad morjem

Meja sneženja se bo s prvotne na nadmorski višini okoli 2500 metrov hitro spuščala – v visokogorju bodo skoraj vse padavine padle v obliki snega, kar pomeni, da bo visokogorje, če ne že gore, kar dobro zasneženo. »Ob koncu padavin bo lahko snežilo do okoli 1000 metrov nad morjem, v kakršni zaprti dolini pa še malo nižje. Snežilo bo tudi na območju Snežnika in na Pohorju ter po višjih hribih na Kočevskem,« so še sporočili in dodali, da se bo prihodnji teden najverjetneje spet ogrelo – temperaturna meja 0 stopinj Celzija naj bi že v sredo bila nad 3000 metrov –, tako da se bo sneg hitro sesedal in tudi talil.

Arso
Konec suhega vremena

Močni sunki vetra

»Po prehodu hladne fronte bo zapihal severni veter. Najmočnejši bo predvidoma proti večeru, ko bo v vzhodnih krajih zapihal s hitrostjo tudi nad 50 kilometrov na uro. Zvečer in v prvem delu noči bo močno pihal tudi severnik pod Karavankami in Kamniškimi Alpami, kjer bo hitrost krajevno lahko okoli 70 kilometrov na uro ali malo čez, burja pa bo pihala s sunki od 80 do 120 kilometrov na uro. Najmočnejša bo v Vipavski dolini in na Kraškem robu. Ker bo nad severnim Jadranom nastal ciklon, bo sprva deževalo tudi še ob burji,« so sklenili.