Priklop

Ste za greznico že poskrbeli?

zf
15. 10. 2017, 08.15
Deli članek:

Po zakonu je treba najpozneje od leta 2015 pa do konca letošnjega leta urediti javna kanalizacijska omrežja. Tam, kjer kanalizacijskega omrežja ne bo, bodo lastniki objektov morali vgraditi male čistilne naprave.

Dreamstime
Če nimate javne kanalizacije, boste potrebovali malo čistilno napravo.

Kaj to pomeni? Za vse tiste, ki živijo v mestih, to ne predstavlja nobenega stresa in nobenih sprememb, saj so stanovanja priklopljena na javno kanalizacijsko omrežje. Težava se bo pojavila predvsem v manjših krajih, torej na vaseh in v zaselkih, kjer ni urejenega kanalizacijskega omrežja in ima vsako gospodinjstvo svojo greznico. Za odplake, ki se naberejo, pa skrbijo sami. Načeloma je sistem pred leti potekal tako, da so zbrane odplake kmetje ob določenem letnem času, ko je zakon to dopuščal, vsaj dvakrat na leto razlivali po travnikih in poljih. Težave so se pojavile, če je bilo blizu vodno zajetje, saj je lahko voda postala oporečna in neprimerna za uživanje. Nekateri pa so gnojnico zlivali v reke in potoke, kar je uničevalo številne ekosisteme in tako rastlinski kot živalski živež, zaradi česar so trenutne spremembe prepotrebne.

OBVEZNI PRIKLOPI

2017 je leto, v katerem mora zakonsko biti urejena javna kanalizacija ali pa male čistilne naprave.

Številne manjše občine so tako pred leti začele pobudo za javno kanalizacijsko omrežje. Znani primer, o katerem smo pisali nedavno, izhaja iz Prekmurja, kjer se občani ne strinjajo z izgradnjo kanalizacije, saj želijo najprej urediti javni vodovod, ki jim ga je financirala Evropska unija, vendar so žal naleteli na gluha ušesa. Tako je na območjih, kjer se bo izvajala javna kanalizacija, priklop obvezen. Vsi občani, ki se bodo priključili na javno kanalizacijo, pa si morajo do priklopa priskrbeti projekt hišnega priključka.

PADAVINSKA VODA

Ko mislimo, da smo že rešili težavo odpadnih voda, se pojavi nov problem. Kam s padavinsko vodo s streh? Če pogledamo v slovensko zakonodajo, ugotovimo, da zakon predpisuje, da je treba čim večje količine vode ponikati. Še boljša rešitev, ki jo lahko izberemo, vendar zanjo tudi nekaj odštejemo, pa je zbiranje padavinske vode in uporaba za zalivanje, pralne stroje, WC-kotličke, kar dolgoročno gospodinjstvu zmanjša stroške porabe vode, prav tako stroške odpadne vode. Res pa je, da boste za tak projekt potrebovali primerne rezervoarje in med drugim tudi čistilno napravo, ki bo iz vode mehansko odstranila vsaj večje mehanske delce, sicer bi lahko uničili delovanje katerega izmed gospodinjskih aparatov. Nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da bo za izgradnjo takega projekta treba seči v denarnico in odšteti zajeten kupček denarja.