Lokalni šerif

Je ravnatelju začela biti poslednja ura?

Luka Tetičkovič
2. 10. 2017, 19.50
Posodobljeno: 3. 10. 2017, 11.35
Deli članek:

Ravnatelj Vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Rogatec Viljem Prevolšek se je znašel pred zidom. Že vrsto let je deležen očitkov, da javni zavod upravlja samovoljno in mimo zakonov.

lt
Poslovnik sveta staršev so starši prvič videli na petkovi seji. Na fotografiji Prevolšek v ozadju.

V zadnjih letih so se na šoli zvrstila nezakonita odpuščanja, zaradi česar je več zaposlenih na sodišču iztožilo odpravnino. Oba ustanovitelja – ministrstvo za šolstvo in Občina Rogatec – sta vsaj v zadnjem primeru zavrnila plačilo odpravnine, zaradi česar jo je morala v celoti poravnati šola.  

lt
Na ravnateljev račun letijo očitki, da je šolo s svojo samovoljo potisnil v vojno stanje.

Nikomur ni zares jasno, kje je šola našla denar za odpravnino nekdanji učiteljici Editi Mlakar, še najmanj njej. »Osebno sem sporočila g. županu o nakazilih na moj osebni račun iz blokade računa šole. Ponudila sem tudi vpogled v bančne izpiske, a to ni nikogar zanimalo. Mineva že peto leto, pa se sprenevedajo vsi, ki so to vedeli in dopustili,« je Mlakarjeva po petkovi seji staršev zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Svet staršev: poslovnik so si morali napisati sami

Starši kljub več pozivom od Prevolška niso prejeli poslovnika, ki določa potek sej sveta staršev VIZ Rogatec. Na mizah jih je čakal šele na petkovi seji, na katero pa so že prišli s svojim predlogom poslovnika. Oba predloga, svojega in Prevolškovega, so nato dali v razpravo do naslednje seje organa.

Kredit za »določene sanacijske načrte«

S portala Gvin je razvidno, da je Delovno sodišče v Celju 19. februarja 2014 z narokom zaprlo bančni račun šole, nakar je bila 9. maja 2014 izvedena še rezervacija računa, ki je bila sproščena šele 24. maja tega leta. »Šola je pri Abanki res najela kredit, ki je bil primarno namenjen določenim sanacijskim aktivnostim na šoli. Je pa res, da je bila šola določene sanacijske načrte kasneje dolžna opustiti ter del sredstev porabiti za plačilo odpravnine,« je na naša vprašanja odgovoril Prevolšek.

Šola naj bi torej najela kredit za nujna popravila, nato pa ga je nenamensko potrošila za plačilo odpravnine nelegalno odpuščeni delavki. Pri tem ni jasno, kako je javni zavod sploh lahko najel kredit brez soglasja ustanovitelja, torej Občine Rogatec, še manj, zakaj ustanovitelj ni dal soglasja za kredit, namenjen nujnemu popravilu. Nerešena pa ostaja tudi največja uganka: od kod denar za poplačilo posojila, »do današnjega dne vrnjenega v celoti«, kot je zatrdil Prevolšek.

lt
Starši so očitnemu nasprotovanju ravnatelja navkljub v svet staršev VIZ OŠ Rogatec uspeli imenovati od njega neodvisne predstavnike.

Izvoljen brez soglasja ustanoviteljev

Martin Mikolič, župan občine Rogatec, nam je po telefonu potrdil, da je lokalna skupnost s Prevolškom pogosto v konfliktnih odnosih. Nezakonita odpuščanja so po njegovih besedah znana dejstva, med drugim zato občina Prevolšku že dvakrat ni dala soglasja h kandidaturi za mesto ravnatelja. Po omenjeni farsi z nelegalnim odpuščanjem, ko je Prevolšek breme odpravnine skušal prevaliti najprej na občino, nato pa na ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport, mu je soglasje odreklo tudi to.

Nepravilnosti

Govorili smo z nekdanjim hišnikom, ki trdi, da je moral med delovnim časom po navodilih ravnatelja izvajati dela na njegovem vikendu. Več v naslednjih dneh.

Svet zavoda VIZ Rogatec je Prevolška leta 2014 kljub temu potrdil za še en ravnateljski mandat. Mikolič meni, da zato, ker si je Prevolšek zaslombo v njem našel s kadrovanjem v svetu staršev. Mesto predsednice tega organa je doslej zasedala kar učiteljica na šoli, kar se Mikoliču zdi »nehigienično«.

Starši so se organizirali in ga preglasovali

Na to domnevno nasprotje interesov smo v članku opozorili že v petek. Domnevno zato je Prevolšek na petkovo ustanovno sejo sveta staršev VIZ Rogatec prišel »oborožen« s pravnim mnenjem, ki je zagovarjalo, da je učitelj z otrokom na šoli lahko tudi predstavnik staršev.

Starši argumentu niso prisluhnili. Po ostri izmenjavi besed med ravnateljem in starši, ki si jo lahko ogledate na naši spletni strani, so dosegli izvolitev svojih predstavnikov. Mesto predsednice sveta staršev je zasedla Anja Žerjav.

Med vrsticami jim je Prevolšek očital, da so se proti njemu zarotili v baru Magnolija. »Zelo monolitno in nedemokratično,« se je glasil njegov očitek, potem ko je grozil, da bo sejo razpustil, saj da ni legitimna po veljavnem poslovniku, ki ga je sicer poznal le on.