POLITIČNE AMBICIJE

Se bo podal v boj za Belo hišo proti Trumpu?

M.K.
2. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

Soustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se po mnenju nekaterih političnih analitikov vse bolj spogleduje s svetom politike. Na to kažejo njegovi koraki.

Reuters
Leta 2020 bo Zuckerberg dopolnil 32 let, kar je zakonska spodnja meja za kandidiranje za predsednika ZDA.

Decembra lani se je Zuckerberg odločil, da bo letos obiskal vse ameriške zvezne države, da bi spoznal, kako ljudje v ZDA živijo in kako razmišljajo o prihodnosti.

Na poti po ZDA se skupaj z ženo Priscillo Chan ustavlja v manjših krajih, na univerzah, spoznava učitelje in znanstvenike. 

Zuckerberg je že v preteklosti pokazal zanimanje za politiko. Decembra lani pa so sodni spisi razkrili tudi vsebino njegovih pogovorov z enim izmed največjih vlagateljev podjetja Marcom Andreessenom o tem, kako lahko nekdo v njunem položaju vstopi v politiko, ne da bi pri tem prestrašil delničarje in znižal vrednost svojega podjetja. 

Ne izključuje možnosti

Tudi slavna televizijska voditeljica Oprah Winfrey je na hipotetično vprašanje novinarja, ali bi lahko postala predsednica ZDA, odgovorila, da bi se lahko potegovala za ta položaj, če je to uspelo Trumpu. Priznala pa je, da nima potrebnih izkušenj za to službo.

Najel svetovalca Obame in Clintonove

Govorice, da bi lahko leta 2020 kandidiral za predsednika, so postale še glasnejše, ko je v začetku leta najel Davida Plouffa, raziskovalca javnega mnenja, ki je nazadnje delal za predsedniško kandidatko Hillary Clinton, pred tem pa kot svetovalec Baracka Obame. Plouff dela v okviru dobrodelne organizacije, ki jo imata skupaj z ženo Priscillo Chan. Cilj organizacije pa naj bi bil promoviranje enakosti in pospeševanje človeškega potenciala. Zuckerberg je sicer že prej najel tudi ostale svetovalce, med njimi Kena Mehlmana, vodjo kampanje Georgea W. Busha iz leta 2004, in Amy Dudley, nekdanjo komunikacijska svetovalko demokratskega senatorja Tima Kaina. Leta 2020 bo Zuckerberg star 32 let, kar je zakonska meja za kandidiranje za predsednika ZDA.

Reuters
Oprah Winfrey bi na mestu predsednice gotovo rado videlo kar nekaj gledalcev njenih televizijskih šovov.

Facebook kot globalna skupnost

»Najpomembnejša stvar, ki jo lahko v teh časih uvedemo pri Facebooku, je družbena infrastruktura, s katero bi ljudem dali moč za izgradnjo globalne skupnosti, ki bi ustrezala vsem,« je pred časom zapisal Zuckerberg in s tem nakazal, da tudi sam facebooka ne pojmuje samo kot orodje za zabavo. Kot odziv na globalne grožnje – neenakosti, naravne katastrofe, podnebne spremembe in vse več beguncev – vidi prav usklajen odziv družb po svetu. In facebook lahko pri tem igra pomembno vlogo povezovalca. Tudi če ne bo kandidiral, lahko Zuckerberg morda še bolj pomembno, prek svojega podjetja, prispeva k napredku sveta.