Da vas ne pustijo na cedilu

Test zimskih pnevmatik – teh ne kupujte!

R.T.
28. 9. 2017, 11.01
Posodobljeno: 28. 9. 2017, 11.11
Deli članek:

Vožnja v najzahtevnejših razmerah terja primerno opremljen avtomobil, najpomembnejše pa so pnevmatike – le te namreč zagotavljajo stik s podlago.

Profimedia
Najboljše oceno so dobile pnevmatike, ki so se dobro odrezale na vseh področjih.

Profimedia
”Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer.”

Zato je pomembno, da so zimske pnevmatike ustrezne kakovosti. Pri AMZS so preizkusili 32 zimskih pnevmatik dveh dimenzij: 195/65 R 15 T in 215/65 R 16 H.

Cen niso upoštevali

Pnevmatike so testirali tako na suhi kot na mokri cesti, na snegu in ledu. Preverjali so njihovo obrabo oziroma število prevoženih kilometrov ter porabo goriva. Najboljše oceno so dobile pnevmatike, ki so se dobro odrezale na vseh področjih. Cen pnevmatik pri ocenjevanju niso upoštevali. So pa poudarili, da velja splošna ugotovitev, »da so za vožnjo v zimskih voznih razmerah primerne le kakovostne zimske pnevmatike, saj so pač prilagojene zahtevnim voznim razmeram«.

AMZS

Dimenzija 195/65 R 15 T

Pnevmatike te velikosti uporablja veliko avtomobilov nižjega srednjega razreda; pri AMZS so jih preverili 16. Tri so dobile oceno dobro, torej so zelo priporočljive; 12 oceno zadovoljivo, torej so priporočljive, a nekoliko slabše od najboljših; ena pnevmatika pa je dobila oceno pomanjkljivo. Nobena pnevmatika ni dobila ocene slabo, a to še ne pomeni, da jih na trgu ni, opozarjajo pri AMZS.

Na AMZS-jevem testu so se najbolje izkazale Continentalova pnevmatika wintercontact TS 860, esa-tecar super grip 9 in kleber krisalp HP3. Omeniti velja tudi Savino pnevmatiko eskimo S3+ (ocena zadovoljivo), ki se je na suhi in mokri podlagi sicer nekoliko slabše izkazala, je pa vtis popravila na snegu.

Oceno pomanjkljivo je dobila Semperitova pnevmatika master-grip 2, ki se je na suhem cestišču še posebej slabo odrezala.

AMZS

Dimenzija 215/65 R 16 H

Preizkusili so 16 pnevmatik te dimenzije, ki pritiče predvsem cestnim terencem. Oceno dobro je dobila le ena pnevmatika, 14 jih je dobilo oceno zadovoljivo, ena pa oceno slabo. Najbolje se je izkazala Dunlopova pnevmatika winter sport 5, Savina eskimo HP2 je dobila oceno zadovoljivo zaradi slabših lastnosti na mokri cesti.

Oceno slabo je dobila Nankangova pnevmatika snow SV-2, ki se je slabo odrezala na mokrem cestišču in snegu. Čeprav se ponaša z znakom snežinke, kar naj bi dokazovalo, da je primerna za vožnjo po snegu, pa pri AMZS ugotavljajo, da so pri tem boljše celo nekatere letne pnevmatike.