Naraščanje rek in potokov

Dež ne pojenja, ponekod že ogrožene hiše!

G.G./STA
19. 9. 2017, 11.37
Posodobljeno: 19. 9. 2017, 13.56
Deli članek:

Dež neusmiljeno namaka slovensko grudo in dviguje gladino vodotokov. Ponekod so reke in potoki že prestopili bregove, sprožilo pa se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

Gabrijel Toplak
Potok v Spodnji Koreni se nevarno dviga in bi lahko ogrozil bližnjo hišo.
V dobrih 24 urah, to je od ponedeljka zvečer do noči na sredo, bo v večjem delu države padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi prek 100 litrov na kvadratni meter.

Največ nevšečnosti so zjutraj in dopoldne obilne padavine povzročile na Štajerskem in v Prekmurju. V Kungoti, Pesnici in Apačah je zalilo kleti stanovanj, takisto se je zgodilo v Mariboru, in sicer Streliški ulici. Mariborski gasilci so morali prečrpali okoli 5000 litrov vode.

Še bolj zoprno je v Prekmurju. Narasle vode so v občini Kuzma poplavile cestišče in tudi enega od gostinskih lokalov.V Gradu je poplavilo slačilnice tamkajšnjega nogometnega kluba. Uprava za zaščito in reševanje poroča še, da v Prosenjakovcih potok ogroža hišo, nevarno pa narašča tudi Bukovniški potok.

Jože Bokan / Instagram

Pozor na sveže razpoke

Ob povečani namočenosti terena Geološki zavod Slovenije opozarja na večjo verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Prebivalci na rizičnih območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, so še zapisali na geološkem zavodu.

Da je opozorilo več kot na mestu, kažeta dva dogodka pred 12. uro. Zemeljski plaz se je sprožil na Horjulski cesti med Dobrovo in Brezjami. Plaz pa je prav tako zasul cesto Dvor - Vinkov vrh v občini Žužemberk.