Katastrofalne poplave

Huda ura, kot je pri nas še ni bilo

ss
18. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Mineva 10 let od najhujšega neurja pri nas v zadnjih 250 letih.

Bobo
Škoda v Železnikih je bila ocenjena na 81 milijonov evrov.

V torek, 18. septembra 2007, se je nad Slovenijo razbesnelo neurje, kot ga pri nas še ni bilo.

Uničena Franja

Neurje je povsem uničilo tudi partizansko bolnišnico Franja, od 13 barak sta ostali le še dve, objekte pa so do danes že rekonstruirali.

Zaradi hudih nalivov so izredno hitro narasle reke na območjih Baške grape, Davče, Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja. Reke Selška Sora, Dača in Kroparica so povzročile hudo razdejanje, večmilijonsko gmotno škodo in smrt šestih ljudi. Hudo je bilo tudi v Bohinju in ponekod v Savinjski dolini.

Dvakrat več padavin kot običajno

Ujma je najbolj prizadela Železnike, kjer je bilo poplavljenih ali poškodovanih približno 350 hiš, posledice pa je poleg domačinov odpravljalo še več kot 300 gasilcev, 150 vojakov in 40 policistov. Samo na območju Železnikov je padlo med 250 in 300 litrov dežja na kvadratni meter – kar je dvakrat več od običajnega septembrskega povprečja padavin v vsej Sloveniji.

Bobo
Neurje v Železnikih leta 2007.

Šest smrtnih žrtev

Na Elektroinštitutu Milan Vidmar so kritičnega dne na območju Slovenije zabeležili okrog 27 tisoč strel.

V Železnikih je voda odnesla Marijo Gartner, ko je poskušala rešiti svoje vozilo, in Mirka Lotriča, ki ga je pred lastno hišo zasul plaz. Ujma je bila usodna tudi za Paulino Frelih z Zalega Loga, v Zalogu pri Cerkljah pa je umrl 31-letni prostovoljni gasilec. Neurje je dve smrtni žrtvi zahtevalo tudi na Celjskem, in sicer v Podgorju pri Letušu. Par, 34-letni Aleš Golob in 24-letna Natalija Rajh, je umrl v hiši, ki jo je zasul plaz.

Bobo
Neurje v Železnikih leta 2007.

Bobo
Neurje v Železnikih leta 2007.