Obnova meteorološke postaje

Brez tega ni varnih letov

G.G.
29. 8. 2017, 13.01
Posodobljeno: 29. 8. 2017, 13.03
Deli članek:

Vremenoslovci na Agenciji za okolje (Arso) pravijo, da je bil njihov poletni dopust letos krajši. Obnoviti in premestiti so morali zelo pomembno meteorološko postajo in merilno mesto na brniškem letališču.

Arso
Postaja na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je najbolj kompleksen meteorološki merilni sistem v državi.

Zakon Arsu nalaga, da skrbi za podporo zračnemu prometu v Sloveniji. Podatki o vremenskih razmerah so namreč za kontrolo zračnega prometa ključnega pomena. Za natančnost podatkov pa je potrebno brezhibno delovanje “tipal”, ki odčitavajo in napovedujejo vremenske razmere.

To poletje so zato prenovili in premestili meteorološko postajo in merilno mesto na Letališču Jožeta Pučnika. Projekt je bil izjemno zahteven. “Naprave in objekti ne smejo predstavljati ovir v bližini steze, ne smejo motiti ostalih navigacijskih naprav in sistemov, merilno mesto mora biti reprezentativno za področje pristanka letal,” so zapisali na Arsu in dodali, da je bila na “območju letališča kot praktično edina primerna izbrana nova lokacija, kjer je sedaj postaja nameščena. Na lokaciji ni bilo energijskega in komunikacijskega voda, zato smo morali investirati še v ta del, kar je predstavljalo dodaten velik finančen zalogaj, celotno premestitev smo namreč financirali sami, projekt pa smo izvedli skupaj s kontrolo letenja.”

Varnost narekuje, da so podatki na voljo neprekinjeno. Zato so vsi najbolj pomembni deli in nujne merilne naprave vsaj podvojeni, nameščeni pa so tudi imamo rezervni viri električnega napajanja, podvojeni so komunikacijski vodi in računalniška oprema za obdelavo in prenos podatkov.