Po arbitraži

Slovenska policija odgovarja na očitke o pritiskih na hrvaške ribiče

G.G./STA
25. 8. 2017, 12.47
Posodobljeno: 25. 8. 2017, 12.49
Deli članek:

Ali slovenska policija res vse intenzivnejše pritiska na hrvaškem ribiče v Piranskem zalivu? Nikakor, zatrjujejo pri slovenski policiji in dodajajo, da so postopki na slovenskem morju enaki, kot pred odločitvijo arbitražnega sodišča.

Bobo
Hrvaški ribiči so potožili, da so pritiski slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu vse bolj intenzivni.

Pojasnili so še, da patruljni čolni slovenske policije prestrežejo hrvaške ribiške ladje in plovila hrvaških varnostnih organov, če zaznajo, da so vpluli v slovensko morje. Nato jih v skladu z zakonskimi določili in upoštevajoč sporazum o izogibanju konfliktov na morski meji opozarjajo, da se nahajajo v slovenskem morju in da ga morajo nemudoma zapustiti.

Na policiji so pojasnili še, da so od razglasa arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško obravnavali skupno 142 dogodkov oziroma incidentov, pri čemer je šlo za 279 vplutij plovil.

Potožili premierju

Hrvaški ribiči so na sredinih pogovorih v Umagu in Savudriji potožili hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću nad pritiski slovenske policije pri njihovem vsakdanjem delu po junijski razsodbi arbitražnega sodišča, ki je večino Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji.

Plenković jim je dejal, da v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo arbitražnega sodišča. Ponovil je, da Hrvaška ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča o razmejitvi s Slovenijo, ker je izstopila iz arbitražnega postopka.

Na izjave predsednika hrvaške vlade se je v četrtek odzval zunanji minister Karl Erjavec, ki je med drugim dejal, da je zaskrbljujoče, da premier članice EU in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje.