Plaža

Rdeča zastava umaknjena, fekalnega onesnaženja ni več

T.L.
7. 8. 2017, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Javnem podjetju Okolje Piran zagotavljajo, da je kakovost kopalnih voda na vseh ostalih kopališčih odlična in neoporečna.

Profimedia
Prišlo je do okvare in je počil kanalizacijski jašek ter se prelil med meteorne vode, te pa se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli.

Poročali smo, da je Agencija RS za okolje pretekli teden ob izvajanju monitoringa kopalnih voda ugotovila naglo povečanje onesnaženosti na plaži med Portorožem in Piranom, in sicer je bilo naravno kopališče Plaža, hotela Vile Park v Portorožu, fekalno onesnaženo.

Intervencijska ekipa Javnega podjetja okolje Piran, d.o.o. je reagirala takoj, ko je odkrila izvor povečanja onesnaženosti in okvaro na sistemu odvajanja odpadnih voda nemudoma odpravila.

Na današnjem sestanku na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so pristojni sklenili, da se lahko rdeča zastava sedaj sname in je kopalna voda ustrezna za kopanje tudi na tem delu občine Piran, poročajo iz Javnega podjetja okolje Piran.

Ob tem poudarjajo, da je kakovost kopalnih voda na vseh ostalih kopališčih odlična in neoporečna. Povečano stopnjo onesnaženosti v morju so zaznali le na enem kopališču, vsa ostala kopališča v občini Piran pa so bila vseskozi primerna za kopanje. 

Z NIJZ pa so naknadno sporočili, da se glede na ustrezne rezultate kakovosti vode na plaži hotela Vila Park začasna prepoved kopanja preklicuje. Kopališče je tako od 13. ure v celoti odprto.

Strokovnjaki so sicer odločili, da bodo kakovost kopalne vode na omenjenem kopališču iz načela previdnosti spremljali dnevno do konca avgusta, kar bo v primeru poslabšanja kakovosti omogočalo tudi ustrezne ukrepe, ki bodo omogočili varovanje zdravja kopalcev, so še zapisali na inštitutu.