Uspešna sezona

Slovenija v turizmu ruši rekorde: Težko do prazne postelje

žk
5. 8. 2017, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Slovenskih turističnih krajih boste te dni težko našli prosto posteljo. Kampi, hoteli in apartmaji so polni, turistov je pri nas toliko, kot jih od osamosvojitve še ni bilo.

Bobo
Podatki statističnega urada kažejo, da je Slovenija letos ena izmed turističnih uspešnic.

Slovenija še naprej ruši turistične rekorde. Junija so v turističnih nastanitvenih objektih našteli skoraj 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar je 22 odstotkov več kot junija lani. Število prihodov turistov se je povečalo za 27 odstotkov na 487 tisoč. V polletju je bilo na letni ravni 15,1 odstotka več prihodov in 12,2 odstotka več nočitev.

Na poti k rekordu

V strategiji slovenskega turizma je zapisano, da si želimo do leta 2021 privabiti pet milijonov turistov letno in ustvariti 16 milijonov nočitev, ki bi generirale 3,7 milijarde evrov prihodkov. 

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so v turističnih nastanitvenih objektih našteli več kot 4,79 milijona turističnih prenočitev, več pa so jih po podatkih statističnega urada našteli tako pri domačih kot tujih turistih. Tuji turisti so opravili 64 odstotkov vseh turističnih nočitev (več kot tri milijone), kar je 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prav tako je bilo več kot 1,3 milijona prihodov ali 32 odstotkov več kot lani. Namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren je ob predstavitvi podatkov pojasnila, da je letošnje prvo polletje najuspešnejše doslej, verjetno pa gledamo tudi proti novemu celoletnemu turističnemu rekordu.

Vrnitev Nemcev

Predlagana strateška vizija slovenskega turizma je: Slovenija je zelena butična globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, notranji mir in osebno zadovoljstvo.

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so junija med tujimi turisti ustvarili največ nočitev pri nas, so bili Nemčija (več kot 139 tisoč ali 17 odstotkov), Avstrija (11 odstotkov), Italija (10 odstotkov), Velika Britanija in Nizozemska (po pet odstotkov iz vsake) ter Rusija (štiri odstotke). Več turističnih nočitev kot junija lani so ustvarili turisti z vseh ključnih trgov: tisti iz Nemčije 85 odstotkov več, iz Rusije 56 odstotkov več, iz Nizozemske 45 odstotkov več, iz Avstrije 42 odstotkov več, šest odstotkov več iz Velike Britanije in iz Italije za pet odstotkov več. Še naprej raste tudi število turistov iz neevropskih držav; iz Kanade, Avstralije in ZDA, v prvi polovici leta pa je bila še posebej vidna rast prihodov turistov iz azijskih držav.

Roke si manejo v kampih

Število turističnih nočitev je bilo v vseh vrstah nastanitvenih objektov višje kot lanskega junija: v kampih za 61 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah za 48 odstotkov, v mladinskih hotelih 17 odstotkov, 14 odstotkov v hotelih, v apartmajskih in počitniških naseljih za 13 odstotkov in v delavskih počitniških domovih in apartmajih, otroških in mladinskih počitniških domovih 11 odstotkov več. Največ nočitev turistov so junija našteli v gorskih občinah (27 odstotkov ali skoraj 320 tisoč), v obmorskih občinah (24 odstotkov), zdraviliških občinah (23 odstotkov) in v občini Ljubljana (12 odstotkov).