Pogovor

Starši poslušajo odgovorne za ureditev otroške srčne kirurgije

G.G./STA
26. 7. 2017, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje so organizirali sestanek, na katerem predstavniki UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje staršem otrok, ki se zdravijo v okviru otroške srčne kirurgije, predstavljajo, kakšne rešitve predlagajo v tem programu in kako bo v prihodnje deloval.

STA
Neuradno naj bi že imeli kandidata za vodenje tega strateškega sveta, šlo naj bi za zdravnika, ki dela v tujini.

Mati deklice s srčno boleznijo Nina Tahirović je pred sestankom dejala, da so bili zaradi nedavnega dogajanja na kardiologiji pediatrične klinike primorani otroka peljati na zdravljenje v tujino, saj so tukaj ostali brez zdravnika. Sedaj pa zdravljenje deklice poteka na daljavo. Tako je od današnjega sestanka pričakovala, da bodo končno uredili razmere na oddelku.

Še pred sestankom s starši so se na ministrstvu sestali ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, njena državna sekretarka Ana Medved in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, to so generalni direktor UKC Andraž Kopač, strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda in strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras. Na sestanku s starši pa se je pridružila tudi strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer, ki je, kot je dejala, prišla na sestanek z dopusta. Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik

Programi ostajajo

Medvedova je po sestanku s starši povedala, da v UKC Ljubljana ostajajo tako program kardiologije, v okviru katere se med drugim zdravijo otroci z motnjami srčnega ritma, program otroške srčne kirurgije, v katero spada tudi zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako, kot tudi intenzivna terapija po operacijah.

Po njenih besedah je v ustanavljanju projektni svet, katerega naloga bo podpis pogodbe in začetek delovanja s tujim centrom. Ta center bo podpiral center znotraj UKC, ki se bo ukvarjal z zdravljenjem otrok in odraslih s srčnimi napakami. Tako bosta v sodelovanju s tujim centrom v UKC Ljubljana neprestano prisotna otroški srčni kirurg in otroški kardiolog."Njuna naloga bo zdraviti otroke na vrhunskem nivoju v skladu z mednarodnimi standardi, prav tako bosta izobraževala naše zdravnike,"je v izjavi medijem po sestanku povedala Medvedova.

Po njenih besedah so že izdani sklepi o imenovanju v ta projektni svet. Pojasnila je, da bodo v svetu trije predstavniki ministrstva za zdravje, generalni direktor in strokovna direktorica UKC ter predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Med predstavniki ministrstva bosta v svetu poleg Medvedove dva mednarodno znana strokovnjaka s področja zdravljenja bolezni srca, pri čemer pa še ni želela izdati njunih imen. 

Izračunov, koliko bo stalo takšno sodelovanje s tujim centrom, na ministrstvu še nimajo. "Zagotovo bo drago, ampak bo ceneje, kot če bi otroke pošiljali v tujino," je dejala sekretarka.

Težave s kardiologijo in programom otroške srčne kirurgije

Pred nekaj meseci so namreč v javnost prišle prišle informacije o tem, da naj bi eden od zdravnikov iz službe za kardiologijo, Uroš Mazič, več bolnikom na tem oddelku postavil napačne diagnoze. Istočasno so očitki o neustreznem zdravljenju leteli tudi na Tomaža Podnarja, ki je prevzel vodenje službe za kardiologijo decembra lani, a je nedavno odstopil s tega položaja.

Andraž Kopač je dejal, da so staršem pojasnili razmere na programu otroške srčne kirurgije in tudi glede obravnave na področju aritmologije. "Oba programa tečeta naprej normalno, tako kot do sedaj," je zagotovil. Dejal je, da se aritmolog Uroš Mazić, ki so ga po očitkih o napačnih diagnozah premestili na drug oddelek, zaenkrat ne bo vrnil na kardiologijo, saj čakajo na nadzore.

Glede odstopa Tomaža Podnarja z mesta vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki pa je dejal, da bodo tudi poslej zagotavljali kakovostno obravnavo bolnikov. Ne more še povedati, kdo bo v prihodnje vodil službo. Podnar pa je po njegovih navedbah odstopil, ker je menil, da bi odločitev o ustanovitvi projektnega sveta še bolj zavlekla povezovanje z enim od tujih kardioloških centrov.

Informacije o domnevno neustreznem zdravljenju so v javnosti sprožile burne odzive. Ministrica Kolar Celarčeva je zahtevala odstop vodstva UKC Kopača in Pfeiferjeve, češ da ne obvladujeta razmer, a se do sedaj za to nista odločila.

O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za zdaj še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust.

Na zadnji seji 12. julija pa je svet od vodstva UKC zahteval, da imenuje projektni svet za izvedbo prvega in drugega strateškega cilja strategije obravnave otrok in odraslih s prirojeno srčno napako UKC, v katerem bi bili predstavniki ministrstva za zdravje, UKC in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Čebašek-Travnikova s sestankom zadovoljna

Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, ki je srečanje označila za koristno. Starši so imeli možnost v miru in jasno povedati, kaj jih pri obravnavi njihovih otrok moti. Tako ministrstvo kot predstavniki UKC pa so dali zaveze, da bodo opisane nepravilnosti odpravili.

S sestankom je tako zadovoljna, poudarila pa je, da je treba dati staršem popolne informacije, tako glede tega, kdo in kako bo njihovega otroka obravnaval, pa tudi kam se lahko obrnejo, ko pride do težav oz. dvomov glede zdravstvenega stanja njihovih otrok.

Glede nadzorov, ki so bili naročeni na področju otroške kardiologije, je dejala, da se dogovarjajo s tujimi inštitucijami, da bi dobili strokovnjake, ki bi izvedli nadzore. Nekatere nadzorne komisije so bile sicer že ustanovljene, a so potem člani odstopili zaradi objektivnih razlogov, je dejala. Ker pa je najemanje tujih strokovnjakov za takšne nadzore drago, je ministrstvo zbornici zagotovilo, da bodo dobili dodatna sredstva, je dejala Čebašek-Travnikova, pri čemer pa o višini sredstev še ni mogla govoriti.