Zahtevajo odcepitev

Bo Hrvaška izgubila še Istro?

uk
6. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Istri se je pojavila težnja po odcepitvi Istre od Hrvaške. Gre za dejansko gibanje ali le želje nekaj posameznikov?

arhiv
Bodo poskušali pridobiti volivce tudi v Sloveniji?

arhiv
Koza, pravzaprav jarec je simbol Istre od rimskih časov naprej.

Pred nekaj dnevi je hrvaško javnost precej razburila stran na facebooku z imenom Republika Istra. Malo po tem se je pojavil tudi blog z istim namenom. Blog, ki je preveden v več jezikov, pravi, da mora biti Istra samostojna država. »Istra je država, Istran je nacionalnost, Istran je tisti, ki spoštuje vse istrske narodne skupine, njihove jezike, dialekte ter sprejema njihove kulture. Še posebej kulturo sobivanja. Deluje v mejah svojih sposobnosti za napredovanje Istre in dobrobit prebivalcev Istre,« je bilo zapisano na facebook strani Republika Istra.

Smo Istrani

Zapisali so tudi, da niso Italijani, ne Hrvati, ne Slovenci. »Imamo elemente različnih narodov. Istra leži na dediščini antifašizma.« Na facebook strani piše, da je iniciativa nastala lani, njen cilj pa je regionalna avtonomija Istre. Seveda ni treba posebej poudarjati, da je stran v javnosti dvignila precej prahu, tako v Istri kot na Hrvaškem nasploh.

Všečkalo skoraj 3000 ljudi

Okoli 90 odstotkov istrskega polotoka pripada Hrvaški in v tem delu živi okoli 75 odstotkov Hrvatov, 25 odstotkov pa predstavljajo manjšine (italijanska, slovenska in druge). 

Do tega trenutka je stran všečkalo okoli 2800 ljudi, prav toliko ljudi ji tudi sledi. In tudi komentarji na strani v glavnem podpirajo iniciativo ter celo spodbujajo referendum o odcepitvi. »Samo naprej, lepi moji. Bog in Istra. Forza, Istra, kje ste bili do zdaj, odcepimo se. V grlu se mi je napravil cmok, ko sem to prebral. Moja nona (babica) mi je rekla, preden je umrla, da je v življenju od boga dobila vse, samo rada bi še doživela, da bi bila Istra samostojna država. Obstajajo dokazi, da se Istra po drugi svetovni vojni ni želela priključiti Jugoslaviji, ni hotela ostati v Italiji, ampak je želela postati samostojna država,« so uporabniki facebooka pisali na strani Republika Istra – autonomna Istra.

Nove meje

Eden od uporabnikov je zapisal, da bi morali poleg odcepitve od Hrvaške postaviti nove meje same Istre. Zahteval je, naj se meje Istre postavijo do Rječine. Seveda pa obstajajo osebe, ki so izrecno proti iniciativi. »Spoštovani Istrani, seveda imate pravico do lastnega mnenja. Svobodno se odcepite od matične Hrvaške, ampak najprej vrnite vsa sredstva, ki vam jih je omogočila Hrvaška in s katerimi ste zgradili mnogo stvari v Istri. Vrnite tudi kredite, ki vam jih je dala državna banka. Hvala in srečno,« je zapisal eden od uporabnikov facebooka. Še bolj oster je bil neki drugi uporabnik: »Ne delajte drame. Imate svojo zemljo, brajde in morje. Bi želeli, da k vam pridejo Italijani? To, kar želite, je poziv k rušenju teritorialne integritete Republike Hrvaške, in to je kaznivo dejanje. Kakšni Istrani, vi ste srbski četniki in italijanski fašisti. Ne bo vam uspelo.«

Nastanek stranke in referendum?

Večina prebivalcev hrvaškega dela Istre govori tako imenovano čakavsko narečje hrvaškega jezika. V vzhodnem delu pa obstaja tudi istroromunska manjšina, ki govori mešanico hrvaščine in romunščine.

Člani iniciative bodo, kot vse kaže, poskušali ustvariti svojo stranko in nato izvesti referendum o odcepitvi Istre od Hrvaške, morda tudi pridobiti volivce v slovenskem in italijanskem delu Istre. Hrvaška vlada se na vse skupaj za zdaj ni odzvala, saj gotovo verjame, da je malo verjetno, da bi do odcepitve dejansko prišlo. A treba je poudariti, da se podobne iniciative pojavljajo tako rekoč vse od konca druge svetovne vojne, ko je Istra prišla pod takratno Jugoslavijo.