Gospodarstvo

Jamnik nov nadzornik Krke

STA/B.K.
6. 7. 2017, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Skupščina delničarjev Krke je danes za nova nadzornika družbe imenovala prvega moža Modre zavarovalnice Boruta Jamnika in Nemca Hans-Helmuta Fabryja, med drugim nekdanjega prvega moža nemške enote Sandoza, s skupščine poročajo Finance in Društvo MDS. Skupščina je potrdila tudi predlog vodstva Krke o dividendah v višini 2,75 evra bruto na delnico.

Primož Lavre
Borut Jamnik

Jamnik, med drugim nekdanji prvi mož Kapitalske družbe, bivši prvi nadzornik Telekoma Slovenija in nasploh ena najbolj znanih oseb na področju korporativnega upravljanja v Sloveniji, bo na predlog Modre zavarovalnice nadomestil Simono Razvornik Škofič, ki je ta teden iz osebnih razlogov odstopila iz nadzornega sveta.

Nemec Fabry je v preteklosti deloval tako v okviru kozmetičnega velikana L'Oreal kot farmacevtskega koncerna Novartis. Med drugim je bil med 2007 in 2014 tudi prvi mož nemške podružnice Novartisove generične veje Sandoz. Del Sandoza je tudi ljubljanski Lek. Trenutno sicer deluje kot samostojni svetovalec.

Fabry bo na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) v nadzornem svetu nadomestil nekdanjo članico uprave Anjo Strojin Štampar, ki jo je skupščina danes na predlog upravljavca državnih naložb odpoklicala kot nadzornico.

Na Fabryjevo izvolitev je izpodbojno tožbo na skupščini napovedal predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič, ki je izpostavil predvsem Nemčevo delovanje v okviru Sandoza kot Krkinega tekmeca. Predstavnik SDH na skupščini je medtem po navedbah Financ pojasnil, da je Fabry velik strokovnjak, ki bo kot predstavljal dodano vrednost v nadzornem svetu.

Glede uporabe bilančnega dobička je skupščina, na kateri je bilo prisotnega 55,3 odstotka kapitala z glasovalno pravico, potrdila predlog vodstva novomeškega farmacevta, da družba od 142,7 milijona evrov bilančnega dobička za lani za dividende nameni 88,7 milijona evrov oz. 2,75 evra bruto na delnico.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je sicer vložilo nasprotni predlog, da Krka za dividende nameni 112,9 milijona evrov oz. 3,50 evra bruto na delnico, a z njim ni uspelo. Lani je novomeški farmacevt izplačal 2,65 evra dividende na delnico.

Delničarji so podelili tudi razrešnico upravi pod vodstvom Jožeta Colariča in nadzornemu svetu, ki mu predseduje Jože Mermal, sicer prvi mož družbe BTC. Potrdili so tudi ponovno pooblastilo upravi za nakup lastnih delnic, za revizorja za letos pa so imenovali družbo Ernst & Young Revizija.

Padajoča dobičkonosnost?

Predsednik Krkine uprave Jože Colarič je po skupščini za medije povedal, da je uprava z njenim razpletom zadovoljna. Colarič je imel sicer danes daljšo predstavitev delničarjem, saj je bila uprava v zadnjem času predmet kritik nekaterih delničarjev, med njimi SDH, zaradi nezadovoljive dobičkonosnosti družbe in donosnosti na kapital ter stagnirajoče prodaje.

Tako je govoril tudi o Krkini strategiji. Pri tej namreč v Krki vsaki dve leti pripravljajo določene spremembe. Te bodo pripravljene letos jeseni. Kot je Colarič povedal po skupščini, "ne bodo tako korenite, da bi začeli pluti v povsem drugo smer".

V izjavi je zatrdil, da se v Krki dnevno prilagajajo razmeram na trgu, to sposobnost pa so po njegovih besedah dokazali tudi s poslovanjem v prvem polletju. Že med skupščino je Krka danes tako objavila prvo oceno polletnih poslovnih izidov.

Skupina Krka je v prvem polletju ustvarila 655 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar predstavlja največjo prodajo v prvem polletju doslej in 8,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je povečala za 31 odstotkov na 91,7 milijona evrov. Kot je opozoril Colarič, je to že na ravni 84 odstotkov celotnega lanskega dobička.

Glede pripomb, da je Krka glede na predlanski izid lani zmanjšala dobičkonosnost, je odgovoril, da se do takšne ugotovitve lahko pride, "če si malo zloben", ob petletni primerjavi gibanja dobička pa so kazalniki povsem drugačni. Hkrati so po njegovem prepričanju dovolj zgovorni tudi izidi letošnjega polletja, ki se bodo po njegovih napovedih nadaljevali tudi v tekočem trimesečju.

Glede kritik Krkine poslovne strategije je Colarič po skupščini dodal, da so te temeljile na kratki analizi madžarske podružnice svetovalne družbe McKinsey, kjer so po njegovih besedah primerjali le lansko leto s predlanskim in nič drugega. Krkina strategija tako po njegovem prepričanju ni zastarela, ampak je sodobna, kar kažejo tako zadnji poslovni izidi kot poslovanje v zadnjih petih in 10 letih.

Krka tudi na Kitajsko

Glede prevzemne tarče na Kitajskem, ki jo je razkril na današnji skupščini, je povedal, da si že dlje časa prizadevajo v tej smeri in da so lani svoj pogled usmerili na Kitajsko, ki je hitro rastoči farmacevtski trg. Prevzem bo po njegovih besedah skrajšal čas vstopa Krke na kitajski trg. To naj bi se sicer zgodilo do leta 2020.

Postopke za prevzem naj bi končali do konca poletja in takrat postali večinski lastnik. Če pa ne bodo uspešni, se bodo usmerili na druge morebitne prevzemna tarče.

Glede govoric o nezadovoljstvu z njegovim vodenjem Krke, ki so se pojavile pred skupščino, pa je dejal, da imajo lastniki vso pravico, da delajo, kar jih je volja. Povedal je, da se lahko brani z dobrimi izidi, ki jih je Krka dosegla tudi pod njegovim vodstvom. Sicer pa je mnenja, da so pač zdaj časi kislih kumaric in da se je on znašel na tapeti. Bil je strelovod, zadovoljen pa je, "da je zelo dobro ozemljen".