Kaj se dogaja?

Slovensko obalo preplavile meduze

pk
24. 5. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sprehajalci na tržaškem mestnem obrežju in obiskovalci plaž na nekaterih predelih slovenske obale te dni v vodi zaznavajo ogromno meduz.

Facebook
Meduze so morski biologi zaznali tudi v nekateri predelih našega morja.

Leta 2015 so se meduze na naši obali zadrževale neobičajno dolgo – še v kopalni sezoni. Lani z njimi ni bilo težav. Tudi letos jih morski biologi ne pričakujejo.

Obiskovalci se sprašujejo, ali bodo ožigalkarji v morju ostali tudi med glavno turistično sezono.To seveda ne bi bilo dobrodošlo, saj bi trpel turizem; kopalci namreč v vodo ne bi mogli, a kot kaže, je možnosti, da bi se kolonije meduz tu zadrževale tako dolgo, zelo malo, poudarjajo morski biologi. Njihov življenjski krog, ki traja slabo leto, se bo namreč do glavne kopalne sezone končal, saj začnejo konec maja meduze že propadati in v vodi ostanejo samo še njihovi prozorni ostanki.

Opaženi roji

Facebook
Meduze so te dni preplavile tudi Tržaški zaliv (Fotografija je nastala v Trstu).

Do zdaj so roje meduz v našem morju zaznavali še vsako leto, in to v približno enakem času. Da je to nekaj običajnega in da letošnji pojav ne predstavlja nečesa izrednega, nam potrdi Andreja Ramšak, vodja Morske biološke postaje Piran, strokovnjakinja za ožigalkarje. »Tako kot minula leta smo tudi letos opazili roje uhatih klobučnjakov in velikega klobučnjaka ob slovenski obali,« pove.

Pojasni, da so tudi na fotografijah, posnetih v bližini Trsta in Izole, vidni prav veliki klobučnjaki. »To je vrsta, ki je domorodna v Sredozemskem morju, zato tudi njeno pojavljanje v Jadranskem morju ni nič posebnega. Zanje je značilno, da se pojavljajo v ciklih, torej se izmenjujejo obdobja, ko so zelo številčni, in obdobja, ko so manj številčni. Vendar se nekaj več kot desetletje ta vrsta pri nas redno pojavlja vsako leto.« 

Bodite previdni

Meduz se izogibajmo. Če že pride do stika z njimi, mesto dotika dobro sperimo z morsko vodo in pazimo, da ostankov ožigalk ne nanesemo na oči ali sluznico.

Ker so bili nekateri sprehajalci tako pogumni, da so meduze v vodi izzivali z rokami, in so bili pri tem ožgani, Ramšakovo vprašamo, kako nevarna je ta vrsta meduz, ki jo videvamo pri nas. »Vse vrste klobučnjakov opečejo, ker imajo celice s strupi, ki jim služijo za lovljenje plena. Nekatere vrste imajo strupe, ki bolj opečejo, druge spet takšne, ki opečejo manj. Za zdaj pri nas nismo našli klobučnjakov, ki bi bili tako nevarni, da bi ogrozili človeka,« nam razloži.