Ali ste vedeli?

Nesmrtna meduza

Marjan Kodelja
29. 9. 2016, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nesmrtnost je intimna želja vsakega od nas, no, nekateri »močniki« v zgodovini so jo tudi aktivno iskali. Na srečo vseh nas jim ni uspelo, a vsaj eno bitje je nesmrtno?

Sveti gral je pravljica, vendar se nekateri ne dajo in še vedno iščejo način, kako živeti večno!

Znanstveniki so prepričani, da jim je uspelo najti prvo nesmrtno bitje, natančneje meduzo z latinskim imenom Turritopsis nutricula.

Izvira iz Karibskega morja, vendar se je razširila na vse svetovne oceane. Njena skrivnost je genetična nesmrtnost oziroma sposobnost pomladiti svoj organizem. Po parjenju namreč povrne telo v polip, zgodnjo fazo življenjskega cikla, s tem pa povrne življenjski cikel na začetek. Ker lahko to počne v nedogled, ne umre. Vsaj od starosti ne. Še vedno pa je občutljiva na poškodbe, bolezni in ostre zobe plenilcev. Tu pa ni pomoči, neuničljivega bitja pač ni – ali pa ga vsaj še nismo našli. Ne poznamo še vseh čudežev narave, še posebej ne tistih, ki prebivajo v globinah oceanov.

Kajpada je odkritje zanimivo, tozadevno namreč znanstveniki upajo, da bo odkritje skrivnosti te meduze vodilo k preprečitvi staranja pri človeku. Biti nesmrten je še vedno naša želja, pa čeprav to sproža nove težave in nova vprašanje. Pa še en motiv je. Kdor bo prvi odkril »napitek nesmrtnosti«, bo najbogatejši človek na planetu.