Igrice

Po Združeni levici ostala samo Levica

Luka Tetičkovič
18. 5. 2017, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poslanska skupina Združene levice si bo končno ukrojila stranko po svojem okusu. Konec junija bo na sceno stopila – Levica.

Bobo
Luka Mesec (ZL) se od ostalih poslancev razlikuje po tem, da veliko govori o transmaščobah.

Lov na čarovnice

Naše informacije o ljubečih pogledih med Tomičevo, Mescem in Hanom so očitno sprožile nekaj ljubosumja. Na uredništvo smo tako prejeli jeznorite klice podpredsednice TRS, ki je od nas zahtevala izdajo vira informacije. Medtem smo tudi izvedeli, da v TRS poteka lov na čarovnice oziroma predolge jezike.

Parlamentarno krilo Združene levice se bo 24. junija na združitvenem kongresu v Španskih borcih združilo v enotno stranko. Članstvo strank Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Trajnostni razvoj Slovenije (TRS) se trenutno še odloča o imenu nove stranke. Na mizi sta dva predloga: Levica – ekološki in demokratični socialisti oziroma Levica – demokratični ekosocialisti. Obe možnosti se bosta skrajšano uporabljali kot Levica.

Ime Združena levica so namreč morali pustiti nekdanji partnerici v koaliciji strank Združena levica – Demokratični stranki dela, ki je svoje ime pred nekaj meseci uradno dopolnila s tem označevalcem in postala Demokratična stranka dela – Združena levica. Predsednik te stranke Franc Žnidaršič je namreč s prestopom Violete Tomič v TRS izgubil svojo edino poslanko. Stranki TRS in IDS sta tedaj oznanili, da ZL obstaja samo na ravni poslanske skupine, čemur je sledil dejanski razpad koalicije.

STA
Franc Žnidaršič, predsednik Demokratske stranke dela.

Najprej imena – nato imenovanje

Po naših informacijah ima stranka v nastajanju že izbrano vodstvo. Naši viri navajajo, da so imena novega vodstva že pred formalno potrditvijo na volilnem kongresu zapisana v zapisnikih obeh strank. Luka Mesec (IDS) naj bi tako prevzel funkcijo koordinatorja nastajajoče stranke, Violeta Tomič (TRS) bi postala njegova namestnica, funkcijo generalnega sekretarja pa naj bi prevzel Iztok Majhenič (TRS).

Prav ta razdelitev, do katere je vodstvo TRS in IDS prišlo po napornih združitvenih pogajanjih, je še v torek povzročila precej hude krvi. V imenu IDS-ove pogajalske skupine je bilo namreč na interne poštne sezname poslano obvestilo, da funkcija generalnega sekretarja pripada kvoti IDS. Partnerji v TRS, ki pogajanja z IDS vedno znova zapuščajo s priokusom makiavelistične izigranosti, so zaradi tega seveda vzrojili. Koordinator IDS Mesec je to napačno informacijo nekaj ur kasneje pojasnil kot šum v komunikaciji – češ da se je zatipkal. Po naših informacijah se iz takšne godlje ni prvič izvlekel na ta način.

Demokratični socializem
Združena levica se bo konec junija združila v Levico.

Stranki TRS naj bi se v združitev mudilo do te mere, da je pogoje, ki jim jih je narekoval IDS, potrdila na svetu TRS. Vse lepo in prav, a naši viri trdijo, da svet tedaj sploh ni bil sklepčen, zato sklepa sploh ne bi smel sprejeti. Članstvo TRS zadeve še ni problematiziralo.

IDS dobil večino v sestavi organov

Med pogajanji se je namreč IDS skliceval na svoje obsežnejše članstvo, ki naj bi kljub izstopom in pasivizaciji levega roba stranke, po s strani Mesca potopljenem kongresu 9. aprila 2016, še vedno znašalo 700 članov. Na podlagi tega so IDS-ovi pogajalci zahtevali razmerje 60:40 v sestavi organov nove stranke. TRS naj bi sprva vztrajal pri enakovrednem partnerstvu 50:50, potem pa je pristal na kompromisni predlog, po katerem je koeficient 13:12 v prid IDS.

Youtube
Vlogo generalnega sekretarja bo prevzel Iztok Majhenič iz kvote TRS. Po naših informacijah bo imela njegova funkcija zelo široka pooblastila.

Nespodobno vabilo v levi trojček

Potrdile so se tudi domneve o tem, da se Matjaž Han, vodja poslanske skupine Socialnih demokratov, vse bolj očitno spogleduje z Mescem in Tomičevo. Po naših informacijah sta na mizi dva scenarija: po prvem naj bi poslanca ZL vabil k prestopu v svoje vrste, po drugem pa naj bi v levem trojčku naslednjega parlamentarnega sklica želel videti kar celotno ZL oziroma Levico, kot se bo imenovala takrat. Temu botrujejo javnomnenjske raziskave, ki so SD izrazito naklonjene. Zadnji Vox populi je namreč SD nameril 21, ZL 13 in Desus 10 poslanskih stolčkov.

Predsednik SD Dejan Židan tako postaja resen pretendent za naslednjega mandatarja, kar je po sobotni konferenci SD o prihodnosti Evropske unije izrazil z besedami, da ima energijo in elan postati predsednik vlade.

Arhiv Novice Svet24
Violeta Tomič je po prestopu iz DSD v TRS postala predsednica, v novi stranki bo nadomestnica koordinatorja.