Drama v New Yorku

VIDEO in FOTO: Z avtomobilom zapeljal med pešce na pločniku

M.K.
18. 5. 2017, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V New Yorku je voznik osebnega avtomobila zapeljal med pešce, pri tem je ena oseba umrla, najmanj trinajst pa je bilo ranjenih.

Reuters
Avto je obstal na stebričkih z desno stranjo v zraku in precej obtolčenim sprednjim delom. Rjava limuzina je nato še zagorela.

Okrog poldneva po lokalnem času je voznik osebnega avtomobila na Times Squareu v New Yorku zapeljal v množico pešcev na pločniku in jih več zbil. Kraj dogodka je ena največjih turističnih znamenitosti na Manhattnu, kjer je vseskozi zelo veliko ljudi.

Vzrok nesreče še ni znan. Policija je potrdila, da je ena oseba umrla, iz uprave newyorških gasilcev pa so po poročanju New York Timesa sporočili, da je bilo poškodovanih 13 ljudi. Navedbe o poškodovanih se zaenkrat še precej razlikujejo. Po nekaterih navedbah naj bi bilo poškodovanih najmanj 13 ljudi, po nekaterih pa celo 20.

Predstavnik policistov je New York Timesu povedal, da je bil voznik bodisi alkoholiziran bodisi pod vplivom mamil. Imel naj bi tudi že zgodovino vožnje pod vplivom nedovoljenih substanc, je še povedal in dodal, da so 26-letnika prijeli in odpeljali v pridržanje. 

Pozneje je newyorška policija sporočila, da je bil voznik Richard Rojas, ki prebiva v Bronxu, že dvakrat aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola, leta 2008 in 2015.

Dogodka za zdaj ne obravnavajo kot teroristično dejanje, ampak kot nesrečo voznika, ki je "izgubil nadzor nad vozilom", je sporočila policija. Predstavnik policije je po pisanju New York Timesa izjavil , da "preliminarno zaenkrat vse kaže na to, da je šlo prej za prometno nesrečo kot kaj drugega". Policija je sicer območje zaprla, avtomobil pa pregledujejo kriminalisti, še poroča New York Times.

Zapisi prič dogodka na družabnih omrežjih govorijo o tem, da je na kraju dogodka zavladala panika, ljudje pa so se kriče razbežali. Prve fotografije s kraja dogodka sicer na dajejo vtisa pretirane panike.

Reuters

Ena od fotografij, ki so zaokrožile na družabnih omrežjih prikazuje rdeč osebni avtomobil znamke honda, ki je nasedel na stebričkih ob pločniku, v bližini prehoda za pešce na križišču 7. avenije in 45. ulice.

Na posnetkih je vidnih tudi več ljudi, ki jim pomagajo zdravstvene službe.

Policija v New Yorku zaenkrat še ni sporočila, ali gre za nesrečo ali morda za napad, še poroča AFP, ki ima na kraju dogodka tudi svojega fotografa. Območje je sicer ena največjih turističnih znamenitosti na Manhattnu.

Twitter

Policisti so voznika, ki je poskušal pobegniti s kraja dogodka, že aretirali.

Župan mesta New York Bill de Blasio in guverner Andrew Cuomo sta po poročanju lokalnih medijev že na poti do mesta nesreče. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spiecer pa je sporočil, da so o dogodku že obvestili tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Več sledi.