Sodna bitka

Kalvarija Silva Mesojedca: po gladovni stavki še tožba

Janja Ambrožič, Dolenjski list
29. 4. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novomeško okrajno sodišče je razsodilo v odmevnem primeru Silva Mesojedca, a ne v njegov prid. Napoveduje odškodninsko tožbo.

J. A., arhiv DL
Pred dvema letoma je v znak protesta pred Semenarno v Ljubljani postavil mobilno vežico in krsto v njej.

Sodišče je namreč oprostilo nekdanjega predsednika uprave Semenarne Ljubljana Boruta Mavsarja in nekdanjega pravnika omenjene družbe Saša Miklavca, ki sta bila obdolžena, da sta Silvu Mesojedcu kršila temeljne pravice delavcev.

»Močno sem razočaran, da je bila sodba taka,« je za Dolenjski list povedal Mesojedec in dodal, da naj bi se po njegovih informacijah tožilstvo na sodbo pritožilo.

»Tu je šlo za kazensko zadevo, vsekakor bom zoper Semenarno vložil odškodninsko tožbo. Njihove obveznosti so bile točno določene in jih niso izpolnili, zagotovo se ne bom ustavil,« je odločen.

PREZAPOSLILI 141 DELAVCEV

Spomnimo. Semenarna je zaradi državnega programa za ohranjanje delovnih mest prezaposlila celotno maloprodajo na družbo Semfin, ki je na ta račun prejela pol milijona evrov. Pogoj je bil, da so delavci na Semfinu zaposleni najmanj eno leto.
Leta 2011, ko je bil Mesojedec (takrat je bil poslovodja novomeškega vrtnega centra Kalia) na dopustu, so iz blagajne ukradli 460 evrov. Blagajnika je delodajalec po Mesojedčevih navedbah prisilil, da je dal sporazumno odpoved, enako naj bi naredil tudi on, a v to ni privolil. Zato so mu dali odpoved iz krivdnih razlogov. Na delovno sodišče je vložil tožbo zaradi nezakonite odpovedi in jo tudi dobil. Takrat so bili že vsi delavci maloprodaje spet zaposleni v Semenarni.

»ZAMOČIL« TUDI ODVETNIK

»David Kavčič, lastnik Semfina, je pisno pozval Semenarno, naj izpolni pogodbo o prenosu delavcev, s katero se je Semenarna obvezala, da solidarno prevzame vse obveznosti, v kolikor kdorkoli od delavcev izgubi zaposlitev brez svoje krivde (zagotovi mu ustrezno delovno mesto in izplača vse zaostale obveznosti) ali Semfin postane nelikviden (oba pogoja sta bila v mojem primeru izpolnjena). Semenarna, torej Mavsar in Miklavc, ob sodelovanju odvetnice Petre Jereb, ki je svetovala, kako naj vse skupaj izpeljejo, pa je to zahtevo zavrnila. Zdaj se Mavsar in Miklavc izgovarjata, da sta verjela odvetnici, da to lahko naredita,« je pojasnil razočarani Mesojedec in dodal, da je njegov takratni odvetnik s prepozno in celo napačno vloženo tožbo proti Semenarni za izpolnitev pogodbenih obveznosti zavozil dobljeno tožbo na delovnem sodišču za reintegracijo. »Vendar v normalni pravni državi to ne bi smelo vplivati na prepoznavo krivde in obsodbi krivcev.«

Zaradi vseh krivic, ko so se mu zgodile, je Mesojedec že gladovno stavkal pred vlado in Semenarno v Ljubljani.